На днешния ден през 1991 г. Фреди Меркюри умира от

...
На днешния ден през 1991 г. Фреди Меркюри умира от
Коментари Харесай

Гласът на Фреди Меркюри извиси Куин на рок небосклона

На днешния ден през 1991 година Фреди Меркюри умира от пневмония и затруднения, провокирани от СПИН, на 45 години в Лондон.

Британският рок музикант, композитор и процуцент Фреди Меркюри (Freddie Mercury) е и водещ вокалист на рок-групата "Куин ". Рожденото му име е Фарук Булсара. Той е от рода парси в Зинзибор и израства там и в Индия преди да се реалокира в Англия, където образува групата "Куин " през 1970 година дружно с Брайън Мей и Роджър Тейлър.

През годините Меркюри настойчиво и до последно отхвърля заболяването си. Към 1990 година пресата към този момент необятно спекулира по отношение на здравословното му положение, защото той страни от изявленията и обществени изяви. Появата на Меркюри на Британските музикални награди на 18 февруари 1990 година (което е и негово последно обществено появяване) буди мълва, че той е тежко болен, защото наподобява изстрадал и измършавял. Меркюри и правилните му близки отхвърлят заболяването му до края, даже и след оповестена публикация във вестник от 29 април 1991 година, показваща доста посърналия артист. Клипът към песента These Are the Days of Our Lives демонстрира доста отслабналия Меркюри в неговите последни подиуми пред камера. Въпреки положението си, артистът държи да оказва помощ и да работи с "Куин " до последно. Към края на живота си Меркюри стартира да губи зрението си и се утежнява дотолкоз, че да не може да стане от леглото. Поради влошаващото си състояние, той взема решение да забърза гибелта си, като отхвърля да пие медикаментите си и пие само болкоуспокояващи.

На 23 ноември 1991 година Фреди вика мениджъра на "Куин " Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън, Лондон, и му връчва известие за пресата: " Поради големия напън на медиите през последните две седмици, желая да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за правилно да вардя в загадка информацията до момента поради околните ми. Но пристигна моментът моите другари и почитатели по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще поддържат мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят против това извънредно заболяване. "

24 часа по-късно Фреди умира. Погребението е по зороастрийски бит, а Фреди е кремиран. Певецът завещава част от благосъстоянието и дома си в Лондон на дългогодишната си другарка Мери Остин, до през днешния ден нейна благосъстоятелност. Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния си личен състав.

Въпреки че гласът на Фреди Меркюри е натурален баритон, той пее доста от песните си в гамата на тенора. Биографът Дейвид Брет разказва гласа му като "ескалиращ сред нивото на дълбокия от дъното на гърлото, рокаджийско фрачещ до гальовен, трептящ тенор, а по-късно до висок и креслив. Има съвършения нюанс, чист и бистър във високите тонове ". Испанската сопрано певица Монсерат Кабайе, с която Меркюри има записан албум, е изразила мнението си за гласа му по този начин: "Разликата сред Фреди и съвсем всички други рок звезди е в това, че той продаваше гласа си. С напредъка в кариерата на "Куин ", той непрестанно променяше най-важните моменти в песните си, когато изпълняваше онлайн, постоянно хармонизирайки с половинки, третинки и една пета тонове. Меркюри страдаше от невероятни гласови благоприятни условия, въпреки и постоянно да е признавал, че не е получавал вокални уроци. "

През 1992 година Меркюри получава посмъртно английската премия за извънреден принос към английската музика, а на стадион "Уембли " в Лондон се организира почетен концерт. Той е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 година, Залата на славата за създатели на песни през 2003 година и Великобританската музикална зала на славата през 2004 година. През 2002 година е подложен под номер 58 в анкетата на БиБиСи на 100-те най-велики британци. Фреди Меркюри е определен за най-хубав артист на всички времена в анкета от 2005 година, проведена от Blender и MTV2, 18-ти в листата на Rolling Stones за 100-те най-велики артисти на всички времена и разказан от AllMusic като "един от най-великите рок реализатори ".

По мотив 65 години от рождението на Фреди на 5 септември 2011 година, посредством приложението си Гугъл Doodle, Гугъл посвещава на великия артист с анимационен клип на песента Don”t Stop Me Now .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР