На днешния ден през 1990 г. американския президент Джордж Хърбърт

...
На днешния ден през 1990 г. американския президент Джордж Хърбърт
Коментари Харесай

Джон Атанасов получава националния медал за техника и технологии на САЩ

На днешния ден през 1990 година американския президент Джордж Хърбърт Уокър Буш (George Herbert Walker Bush), 41-ят президент на Съединени американски щати (1989-1993 г.) награждава Джон Атанасов с националния орден за техника и технологии с думите: „ Професор Джон Атанасов, който постоянно е подчертавал българския си генезис и се гордее с него, е образец за всички... “. Това е най-голямото отличие в живота на бащата на компютрите.

Джон Атанасов получава медала за изобретяването на компютъра Атанасов-Бери (Atanasoff-Berry Computer, кратко ABC ) - първият модел на електронен дигитален компютър с регенеративна памет. Създаден е като академични план на новаторска сметачна машина в интервала от 1939 до 1942 година от Джон Атанасов и Клифърд Бери. Макар че АВС към момента не е днешният повсеместен компютър със запаметена стратегия, в него са осъществени някои кардинални решения, годни и през днешния ден.

Машината е проектирана и основана по време на работата на Джон Атанасов като учител в катедрата по физика на Щатския лицей в Айова (Iowa State College, ISC). Целта е да се вземат решение системи с до 29 линейни уравнения с 29 незнайни по модифициран способ на Гаус, само че планът е пресечен заради войната на етап, на който машината е решавала системи уравнения с 3 до 5 незнайни. След това е демонтирана и забравена. Получава необятна популярност в края на 60-те години на предишния век във връзка на патентния спор с ENIAC, когато АВС е представен като предишна реализация на някои от концепциите, залегнали в ENIAC ( E lectronic N umerical I ntegrator and C omputer). Това е първата електронна цифрова електронноизчислителна машина (компютър), която може да се препрограмира (но към момента не съхранява програмата си в паметта, т.е. не е компютър със запаметена програма) и може да реши огромен брой разнородни изчислителни задания. Построена е в Съединени американски щати по време на Втората международна война с първична цел да пресмята балистични таблици за потребностите на американската войска. Конструиран е през 1945 година от американците Джон Мокли и Дж. Преспър Екърт.

Признанието на Джон Атанасов като компютърен пионер идва мъчно, защото приносът му е индиректен. В Съединени американски щати е награден с Computer Pioneer Medal от Институт на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) едвам през 1984 година. Университетът в Айова също му отдава заслуженото, като в края на 90-те години финансира изграждане на имитация на компютъра на Атанасов-Бери. Днес той е изложен в Центъра за изчислителна техника и връзки Дърам в Университета на Айова.

Национален орден в региона на технологиите и нововъведенията (National Medal of Technology and Innovation; до 2007 година се е назовава National Medal of Technology – Национален орден в региона на технологиите ) е американска държавна премия „ за забележителен принос към националното икономическо, екологично и публично богатство, изработен посредством развиването и комерсиализацията на софтуерна продукция, софтуерни процеси и концепции, посредством софтуерни нововъведения и развиване на националната софтуерна работна мощ “.

Медалът може да се връчва на съответен човек, на група хора (не повече от четири човека), на комерсиална организация (компания) или на отдел в компания. Той се присъжда единствено на американски жители и на американски компании (т.е. на компании, не по-малко от 50% от акциите или активите на които принадлежат на жители на САЩ). Медалът се присъжда от присъжда от президента на Съединени американски щати по рекомендация на специфичен комитет и на Секретаря на Министерството на търговията, и е на-висшата американска премия за принос в напредъка на технологиите.

Джон Вѝнсънт Атана̀сов (John Vincent Atanasoff) е американски физик, математик и електроинженер от български генезис, основател на новаторска сметачна машина с обособен запаметяващ модул, по-късно приета за един от първите електронни непрограмируеми компютри със особено предопределение.

Джон Атанасов е идвал два пъти в България (в края на 1970 година и през май–юни 1985 г.), тук е прославян като „ българинът – татко на електронния компютър “. Той е определен за задграничен член на Българска академия на науките.

От 1988 година името на Атанасов носи първият метеорит, открит и проучен от българи в Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “. Върхът Атанасов нунатак в Антарктика е наречен в негова чест през 2002-а. А година по-късно е учредена премия „ Джон Атанасов “, която се връчва годишно. През 2007 година 4 октомври (рожденния ден на Джон Атанасов) е разгласен за Ден на осведомителното общество и се отбелязва като професионален празник на експертите по компютърна техника, осведомителни технологии и автоматика в България.

Паметници на Джон Атанасов има в София (пред Телефонната палата), издигнат с дарения на стойност над 160 000 лева и открит през октомври 2003 година, и в село Бояджик, Ямболско, родното място на татко му.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР