На днешния ден през 1986 г. Европейската общност приема Европейското

...
На днешния ден през 1986 г. Европейската общност приема Европейското
Коментари Харесай

Кръгът от златни звезди на знамето на Европа символизира солидарността и хармонията между европейските народи

На днешния ден през 1986 година Европейската общественост приема Европейското знаме. То се състои от кръг от дванадесет златни звезди на наследник декор.

Въпреки че това знаме нормално се свързва с Европейския съюз (ЕС), в началото то е употребявано от Съвета на Европа (СЕ) и е предопределено да показва Европа като цяло, а не някоя избрана организация като Европейски Съюз или съдебна експертиза.

Съветът на Европа ( съдебна експертиза ) не е институция на Европейския съюз. Това е политическа интернационална организация на страните от Европа (т.нар. "Голяма Европа " - 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на ЕС), която работи за задачите на европейската интеграция. Тя предизвиква съдействието сред всички страни на Стария континент в региона на правото, човешките права, демократичното развиване и културното съдействие. В организацията членуват 47 страни с 800 милиона души население и тя е изцяло независим орган, действителен настрана от Европейския съюз. За разлика от Европейски Съюз, Съветът на Европа няма пълномощия да основава закони. Двете организации споделят общ байрак и химн.

Знамето е определено от Съвета на Европа на 8 декември 1954 година. Европейската общественост (ЕО) го "приема " на 26 май 1986 година, а Европейският съюз, който наследява Европейска общност, получава знамето още при основаването си с контракта от Маастрихт през 1992 година. Оттогава използването на знамето се управлява взаимно от Европейски Съюз и Съвета на Европа.

Знамето се появява на всички евро банкноти, а звездите - на евро монетите.

Броят на звездите на знамето е тъкмо избран на 12 и не е обвързван с броя на страните членки на Евросъюза. През 1953 година Съветът на Европа има 15 члена. Предлага се бъдещото знаме да има по звезда за всеки член и да не се трансформира при бъдещи членове. Федерална република Германия (ФРГ) възразява, защото един от членовете е оспорваната провинция Саарланд и съществуването на нейна лична звезда би означавало самостоятелност на региона. По същата причина Франция възразява против четиринадесет звезди, защото това би означавало усвояване на Саарланд от Германия. Според легендата, италианският пратеник тогава възразил, че цифрата тринадесет носи злощастие, а и също така на ранните флагове на Съединените щати има същия брой звезди. Накрая звездите стават 12 - число без политически подтекст и значение на съвършенство и комплектност. Знамето остава непроменено, без значение от смяната на страните членки в Европейския сйюз.

Въпреки изказванието, че знамето е новосъздадено, сходни флагове, като това на Европейски Съюз, има и в предишното.

Знамето на Европа е признато на 25 октомври 1955 година от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. То е препоръчано и за знаме на Европейската общественост с резолюция на Европейския парламент от април 1983 година, в която той постановява, че знамето на Европа от 1955 година следва да бъде признато за знаме на Общността. През 1985 година Европейският съвет утвърждава предлагането на Парламента и след утвърждението на Съвета на Европа, институциите на общността вкарват европейското знаме като знаме на Европейския съюз от началото на 1986 година.

Европейското знаме и емблема съставлява както Съвета на Европа, по този начин и Европейския съюз. То е в най-голяма степен знак на обединена Европа и на европейската еднаквост. Кръгът от златни звезди символизира солидарността и хармонията сред европейските нации. Броят на звездите не е обвързван с броя на държавите-членки, а цифрата 12 е знак на съвършенство, цялост и единение.

Според графичните инструкции за обрисуване на европейските знаци на Съвета на Европа и Европейската комисия, знамето на Европа е правоъгълно с отношение 2:3, като на лазурен декор 12 златни звезди образуват кръг. Центърът на кръга е пресечната точка на диагоналите на правоъгълника. Радиусът на тази окръжност е еднакъв на 1/3 от височината на вертикала. Всяка от петолъчните звезди е вписана в неочертана окръжност с радиус 1/18 от височината на вертикала. Всички звезди са изправени, т.е. с един ориентиран нагоре отвесен връх и два върха в права линия, перпендикулярна на дръжката на знамето. Звездите са ситуирани както часовите знаци на циферблата на часовник. Техният брой не се трансформира.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР