На днешния ден през 1981 г. е открит Античният театър

...
На днешния ден през 1981 г. е открит Античният театър
Коментари Харесай

Античният театър в Пловдив е сред най-добре запазените антични театри в света

На днешния ден през 1981 година е открит Античният спектакъл в Пловдив.

Античният спектакъл на античния град Филипополис е измежду най-добре непокътнатите антични театри в света и измежду главните туристически атракции на Града под тепетата.

Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (98-117 година сл. Хр.) и е оголен при археологически разкопки осъществени сред 1968 и 1979 година от специалисти от Археологическия музей в Пловдив. Античният спектакъл е ситуиран в Стария град, на южния скат на Трихълмието, в седловината сред Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театърът на Филипопол e единствената непокътната антична театрална постройка по българските земи.

Римските архитекти са употребявали естествения надолнище на терена за изгаждането на театъра. Амфитеатралното разположените 28 реда мраморни седалки са вградени напряко в земята.

Днес постройката е приспособена за актуалния културен живот на Пловдив и в нея се организират разнообразни по темперамент спектакли. Поради положителната звучност, която се дължи на характерната архитектура на театъра, той се употребява за концерти и други публични прояви, като побира към 3500 фенове.

Античният спектакъл е разгласен за археологически монумент през 1995 година.

По сходство на театрите по цялата Римска империя, по този начин и в театъра във Филипопол почетните зрителски места са надписвани. Освен за представителите на градската администрация, обозначения има за магистрати, другари на императора и други. Откритите почетни надписи демонстрират, че постройката е употребена и за осъществяване на съвещания на тракийското провинциално заседание.

Вероятно част от зрелищата с битки с животни и гладиатори са се провеждали в театъра, защото съществуват характерни особености на структурата му. Открити са следи от предпазни уреди пред първия ред и трите стълбища, които пресичат подиума. Най-вероятно тези допълнения са направени по отношение на визитата на император Каракала във Филипопол през 214 година.

В края на IV век огромна част от театъра е разрушена – от пожар или заметресение, само че с помощта на реставрацията му той е съхранен в днешния си тип.

Реставрацията на римския спектакъл в Пловдив е приета за едно от най-хубавите достижения на българската консервационна школа. Намесата е лимитирана в границите, избрани въз основа на щателни проучвания и от изключване на догатките. Реконструкцията е направена строго по метода на анастилозата. Той се ползва при реконструкцията и реставрацията на исторически здания и значи потреблението на истински елементи на постройката или заменянето им с нови. Новият материал в Античния спектакъл е очевидно маркиран.

Днес театърът е център в силуета на южната част на Трихълмието, една от емблемите на Пловдив и функционираща сцена за класическа драма, танци и музика.

В театъра има няколко непокътнати стели (каменна или дървена плоча, върху която най-често са изписани имена, трофеи и известия за обилни събития или значими закони, гравирани релефно или нанесени с боя), както и стенни надписи на гръцки език. Възможно е преди построяването му на това място да е имало храм на тракийската богиня Бендида, почитано в Югозападна Тракия.

Девизът на Пловдив е „ Древен и безконечен “.

Пло̀вдив е вторият по величина град у нас с население 347 851 души. Намира се в западната част на Горнотракийската равнина, на двата бряга на река Марица. Градът е застроен в подножията на шест сиенитни хълма, заради което постоянно е именуван „ Градът под тепетата “.

Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се наблюдава от праисторията до наши дни. Първите неолитни поселения в рамките на днешния град стартират от VI хилядолетие пр.н.е., а от каменно-медната ера (IV-III хилядолетие пр.н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го подрежда измежду най-древните непрекъснато населявани градове в света. Запазени и консервирани са антични монументи като римския одеон, агората (римският форум), римският стадион, късноантичната постройка "Ейрене ", епископската базилика, дребната базилика и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР