На днешния ден през 1975 г. Маргарет Тачър става първата

...
На днешния ден през 1975 г. Маргарет Тачър става първата
Коментари Харесай

Маргарет Тачър става първата жена, избрана за лидер на Консервативната партия

На днешния ден през 1975 година Маргарет Тачър става първата жена, определена за водач на Консервативната партия на Англия.

Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен (13 октомври 1925 - 8 април 2013 г.) е английски политик и първата жена, изпълнявала функционалностите на министър-председател (премиер-министър) в Обединеното кралство - позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 година. Тя е водач на Консервативната партия от 1975 година до края на премиерството си. Още преди да пристигна на власт, тя е наричана Желязната лейди в руската агитация - название, останало до през днешния ден. Тачър приема прозвището със удовлетворение и скоро то се свързва с нейния облик - на хладнокръвен и непрекъснат темперамент.

Маргарет Тачър е член на Ордена на жартиера и Ордена за заслуги.

По време на изборите през 1950 тя притегля медийно внимание като най-младата жена претендент измежду консерваторите в Дартфорд, който се смята за несъмнено място за лейбъристите и въпреки че губи, с акцията си понижава броя на подадените гласове за лейбъристите. Тачър не се отхвърля и продължава да търси мястото си измежду претендентите на консерваторите. Тя елементарно печели изборите във Финчли през 1959 година и за първи път влиза в Камарата на общините. Нейната първа тирада е в поддръжка на законопроект, който постановява съвещанията на локалните препоръки да са обществени.

Преминава през няколко министерски поста в разнообразни английски държавни управления. След загубата на консерваторите в изборите през февруари 1974 година вземат решение да слагат въпроса за лидерското място в партията на Едуард Хийт. Маргарет Тачър взема решение също да се включи в избора. Неочаквано тя повежда на първия балотаж и печели мястото на втория със 130 гласа против 119 за Хийт и по този начин става водач на Консервативната партия, през февруари 1975 година.

Лейбъристкото държавно управление изпитва компликации със синдикатите през зимата на 1978-1979 година, наречена „ Зимата на негодуванието “. В тази конюнктура консерваторите печелят изборите през 1979-а и Тачър става първата жена-премиер в Европа. Тя сформира държавно управление на 4 май същата година с желанието да преодолее спада в стопанската система на Англия и да понижи държавните разноски. Тачър желае страната да се оттласне от имперското мислене и да се преценява по-малко с интернационалните събития. Тя работи в тясно съдействие с Роналд Рейгън (избран през 1980 година за президент на САЩ) и с Браян Мулрони (станал министър председател през 1984 на Канада).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР