На днешния ден през 1974 г. официално започва строежът на

...
На днешния ден през 1974 г. официално започва строежът на
Коментари Харесай

Още през 1974 г. е започнало строителството на автомагистрала Хемус

На днешния ден през 1974 година публично стартира градежът на автомагистрала Хемус, планувана да свързва София и Варна. Първа копка прави тогавашният държавен и партиен началник (БКП) Тодор Живков.

Почти цялото трасе на автомагистралата е в територията на Северна България, като се изключи региона към София, защото столицата е зад Балкана и това я прави част от Южна България. Предвидена е да свързва столицата София с град Варна и дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

Магистралата е кръстена на античното име на Стара планина - Хемус (на латински: Haemus), по протежението, на която минава.

Дължината й е 430 км, като досега са приключени и се употребяват 176 км от нея - от София до Ябланица и от Варна до Белокопитово, община Шумен.

Планът за дотъкмяване на автомагистралата от Ябланица до Шумен планува това трасе да се разпорежда за строителство на 10 обособени прави (лотове), като цялото разстояние на автомагистралата от София до Варна ще бъде общо 425 километра.

Очаква се тя да е подготвена от София до Варна през 2023 година.

С транспортни планове ще се подтиква стопанската система на Северна България, написа в управническата стратегия на държавното управление на ГЕРБ. Ключови за развиването й са няколко стратегически пътни плана, по които се работи в последните години. Сред тях са автомагистрала "Хемус ", чието създаване ще понижи разликите с Южна България, и Автомагистрала "Русе-Велико Търново ".

В момента секторът от Ябланица до пътен възел „ Боаза “ на Автомагистрала "Хемус " е на финалната права, към този момент се асфалтира и ще може да бъде пуснат за придвижване предварително, дава обещание министърът на районното развиване Петя Аврамова. Тя подсети, че проблеми с отчуждаването на земята забавиха работата в правата от автомагистралата сред пътните възли "Буховци " и "Белокопитово ". Отчуждителната процедура за нея към този момент завърши и ще може да стартира работата по целия сектор.

Строителни действия се извършват отчасти в първите три сектора на 134-километровата права на Автомагистрала "Хемус " от п.в. „ Боаза “ до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. В момента се организира социална поръчка за изработването на уголемен абстрактен план за над 46 км от Автомагистрала "Хемус " след връзката с пътя Русе - Велико Търново. За правата от пътя Бяла - Търговище до п.в. "Буховци ", която е към 42 км, е подписан контракт за актуализация на подробния организационен проект, а идейните планове са подготвени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР