На днешния ден през 1968 г. китаристът Дейвид Гилмор заменя

...
На днешния ден през 1968 г. китаристът Дейвид Гилмор заменя
Коментари Харесай

Дейвид Гилмор променя облика и стила на Пинк Флойд

На днешния ден през 1968 година китаристът Дейвид Гилмор заменя Сид Барет в групата "Пинк Флойд " (Pink Floyd). Британската рок група, учредена през 1965 година, реализира интернационално самопризнание със своята прогресивна и психеделична музика. Тя се с потреблението на метафизичен текстове, звукови опити, забавни обложки и изпипани до съвършенство шоута, те са една от най-комерсиално сполучливите и музикално авторитетни групи в историята на известната музика. Първоначално "Пинк Флойд " се състои от студентите Сид Барет, Ник Мейсън, Роджър Уотърс и Ричард Райт. Тогава те получават известност с осъществяванията си на сцената на лондонския ъндърграунд в края на 60-те, и под креативното водачество на Сид Барет издават два сингъла, които влизат в "Ю Кей Сингълс Чарт " и сполучлив дебютен албум.

Дейвид Гилмор се причислява като пети член на групата през декември 1967 година, а Барет напуща през април 1968-а заради влошеното му психологично здраве. Сид Барет написва множеството композиции за първия албум The Piper at the Gates of Dawn ( "Свирачът при изгрев слънце ", 1967 г.), чието име е заимствано от книгата за деца на Кенет Греъм "Шумът на върбите ", само че приносът му към втория - A Saucerful of Secrets ( "Чиния, цялостна с секрети ", 1968 г.), е дребен, което кара групата да поеме в нова посока.

Звукът на групата се втвърдява до известна степен през 1968 година, когато китаристът Дейвид Гилмор се причислява към нея. През 1969 година Сид Барет получава психологично разстройство, дължащо се на продължителна приложимост на халюциногенни средства (особено ЛСД). Състоянието му става все по-малко предсказуемо, концертите на групата стават все по-несигурни и другите членове на групата просто стопират да вземат Барет на концертите, а Уотърс и Гилмор заемат мястото му на соло вокал. След раздялата с Барет, групата радикално трансформира своя образ и жанр. Роджър Уотърс става главен текстописец на групата, включва се в композирането на нови песни и във вокалите. От средата на 70-те той господства и в композирането на песните, създава истински концепции в сериозно и търговски приетите им албуми The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977), The Wall (1979) и The Final Cut (1983).

Китаристът и композитор Дейвид Джон Гилмор (David Jon Gilmour) е роден на 6 март 1946 година в Гранчестър Медоус, Кембридж (Англия). Баща му Дъглас Гилмор е старши учител по зоология в Кембриджския униерситет. Майка му Силвия е учителка и кино редактор. Мястото, където семейство Гилмор живее по-късно е увековечено в песента Grantchester Meadows, написана от Роджър Уотърс и включена в албума Ummagumma на "Пинк Флойд ".

През 1954 година Дейвид купува първия си сингъл албум - Rock Around the Clock на Бил Хейли. Когато той е на 13 година един комшия му подарява първата китара в живота му. Той стартира да се учи да свири от книга и комплект плочи на Пит Сийгър. Всички деца в семейство Гилмор са окуражавани от родителите си да развиват музикалните си гении. Като младеж Дейвид е заставен да живее оттатък океана в Съединени американски щати поради специалността на татко си и е оставен самичък да се грижи за себе си, свирейки на бас китара през 1963 година в групата "Джоукърс Уайлд ", изкарвайки пари от голям брой инцидентни работи, в това число и като манекен. Гилмор посещава гимназията "Пърс " (The Perse School) в Хилс Роуд (Кембридж), където не му харесва изключително, само че там се среща с бъдещия китарист и вокалист на "Пинк Флойд " - Сид Барет, както и с Роджър Уотърс, който учи в мъжката гимназия в Кембридж (Cambridgeshire High School for Boys), която също се намира на Хилс Роуд.

Дейвид Гилмор има многочислени и разнообразни ползи - да вземем за пример, авиацията. Първата му обич обаче си остава музиката. Свири с китара Fender Stratocaster. Привърженик е на британския футболен тим "Арсенал ". Гилмор е умел водач и авиоентусиаст. Той има сбирка от типичен самолети и основава компанията Intrepid Aviation, посредством която ги ръководи. Първоначално тя е единствено средство, посредством което заниманието му да му носи и някакви средства, само че с течение на времето става прекомерно комерсиална и той взема решение да я продаде.

Роджър Кийт „ Сид “ Барет (Roger Keith "Syd " Barrett) е британски рок китарист и вокалист. Барет пламтя блестящо, само че за малко, оставяйки незабравим белег върху психеделик рока и прогресив рока като създател и първичен артист, текстописец и главен китарист на "Пинк Флойд ". Музикантът е виновен за огромна част от техния първи албум от 1967 година - "Музикантът пред портите на зората ", само че напуща групата при започване на 1968-а, откакто нестабилното му държание го прави прекомерно сложен за другарство (той се появява в няколко части от идващия им албум - "Чиния, цялостна с секрети ". Такова е ситуацията му в истинския състав, че малко наблюдаващи мислили, че групата ще оцелее след заминаването му. Всъщност първичното управление на групата взема решение да продължи със Сид и да остави останалите да се оправят сами. "Пинк Флойд " в никакъв случай повече не възстановяват закачливия комизъм и луда сила от работата им със Сид Барет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР