На днешния ден през 1967 г. Rolling Stones изнася първия

...
На днешния ден през 1967 г. Rolling Stones изнася първия
Коментари Харесай

Rolling Stones прескача Желязната завеса с концерт във Варшава

На днешния ден през 1967 година Rolling Stones изнася първия си концерт за Желязната завеса - във Варшава - столицата на Полша и най-големият град в страната.

През 1966 година английската група изоставят отчасти увлечението си по темп енд блуса и записват най-големия си като времетраене студиен албум до тогава "Aftermath " (Равносметка). Групата е доста горда с продукта, който съдържа няколко от сполучливите им песни като Lady Jane ( "Лейди Джейн "), Out Of Time ( "Вече ти отмина времето "), Mother's Little Helper ( "Малкият асистент на мама " - имат се поради успокоителните хапчета) и Under My Thumb ( "Под чехъл "). Записите осезаемо имитират смяната в стила на "Бийтълс " и търсят разнородни аранжименти, някои от които в духа на средновековната и бароковата музика. Брайън Джоунс разпростира неподозирания си до тогава гений на мултиинструменталист, като вкарва в студиото ситар и старинния струнен инструмент дулцимер. Впоследствие протяга ръка и към флейтата - в сполучливия им шлагер от 1967 година Ruby Tuesday, който се изкачва преди всичко в американската ранглиста за сингли, без значение че е публикуван на "Б " страна. Паралелно със сингъла групата издава и албума Between the Buttons.

В края на 1967-а те издават и албума Their Satanic Majesties Request, който обаче не е добре признат от рецензията, считайки го за неприятна реплика на класиката на "Бийтълс " - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

"Ролинг Стоунс " (The Rolling Stones), е рок група, основана през 1962 година в град Дартфорд, графство Кент, който е намира единствено на 25 км югоизточно от центъра на английската столица Лондон. Лидерът на групата Майкъл Филип "Мик " Джагър (Michael Phillip "Mick " Jagger) - артист, кино продуцент, текстописец и предприемач, е нейн вокалист към този момент 57 години, а от 1985 година стартира и солова кариера. Мик Джагър е отдаден в рицарство от принц Чарлс през 2003 година.

"Стоунс " е една от най-значимите и известни групи от този род. Четиримата са пионери със смесването на рокендрол и блус, което оформи хард рока. Те са противовес на по-поп звучащите британци от "Бийтълс ". Не бива да пропущаме и обстоятелството, че доста рок реализатори - по тяхно време и по-късно, са повлияни от звука, визията и държанието на "Ролинг Стоунс ", наричани постоянно "най-добрата рокендрол група на всички времена. "

В началото на 50-те години на предишния век Кийт Ричардс и Мик Джагър са съученици в началното учебно заведение Уентуърт в Дартфорд. Те се срещат още веднъж през 1960 година, когато Ричардс посещава колежа по изкуства Сидкъп, а Джагър учи в Лондонското учебно заведение по стопанска система. Тогава те събират групата Литъл Бой Блу и Блу Бойс дружно с общия си другар Дик Тейлър, по-късно член на "Прити Тингс ".

По това време другите създатели на "Ролинг Стоунс " - Брайън Джоунс и пианистът Иън Стюарт, се изявяват на лондонската темп енд блус сцена, насърчавани от Сирил Дейвис и Алексис Корнър.

Първата подготовка на групата е проведена от Джоунс и включва Стюарт, Джагър и Ричардс. През юни 1962 година тя е в състав: Джагър, Ричардс, Стюарт, Джоунс, Тейлър и барабаниста Тони Чапман, който малко по-късно напуща. Джоунс дава името на групата в чест на песента на Мъди Уотърс "Rollin' Stone ".

"Ролинг Стоунс " в началото получават известност във Англия и Европа, а по-късно и в Съединените щати, като част от така наречен Британско настъпление. Групата има издадени във Англия 22 студийни и 8 концертни албума и многочислени компилации, като броят на продадените албуми в целия свят надвишава 200 милиона. "Sticky Fingers " (1971 г.) слага началото на поредност от осем студийни албума, които доближават първо място в американските ранглисти.

През 1989 година музикантите са включени в Залата на славата на рокенддрола, а през 2004-а са сложени на четвърто място в ранглиста на списание "Ролинг Стоун " на 100-те най-велики реализатори на всички времена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР