На днешния ден през 1964 г. първият запис на песента

...
На днешния ден през 1964 г. първият запис на песента
Коментари Харесай

Песента на Бийтълс - Искам да държа ръката ти, е най-бързо продаващият се сингъл

На днешния ден през 1964 година първият запис на песента на "Бийтълс " - "Искам да държа ръката ти " (I Want to Hold Your Hand), става най-бързо продаващият се сингъл.

Преди основаването на "Бийтълс ", Ленън, Маккартни и Харисън свирят в групата "Куоримен ", която след голям брой промени на имената, се стопира на името "Бийтълс " . Новата група гради своята известност с участия в клубове на Ливърпул и Хамбург в интервала от 1960 до 1963-а. По това време техен басист е Стюарт Сътклиф, а на барабаните се изреждат разнообразни членове, като най-дълго се застоява Пийт Бест, заменен от Ринго Стар малко преди записа на първия сингъл на групата. Корените на "Бийтълс " стартират от скифъл, бийт и рокендрол музиката, известни във втората половина на 50-те на ХХ век. Мениджърът Брайън Ъпстейн оформя рок групата като професионален състав, ориентиран към поп звученето, а продуцентът Джордж Мартин създава студийните им записи. За малко време бандата пожънва голяма известност и на острова се заформя по този начин наречената "Бийтълсмания ". Славата на групата минава и зад океана, където през 1964 година повеждат "Британската инвазия " - налагането на британски рок групи на американския поп пазар. Тяхната известност е придружена с присъединяване на два игрални кино лентата.

Публикуването на музиката на "Бийтълс " в Съединени американски щати, най-големият пазар за известна музика по това време, в началото се забавя с близо година, защото "Кепитъл Рекърдс ", американското поделение на "И Ем Ай ", отхвърля да издаде както "Please Please Me ", по този начин и "From Me to You ". Когато "Кепитъл Рекърдс " въпреки всичко стартират да издават "Бийтълс ", вместо да преиздадат истинските плочи, те компилират нови албуми за американския пазар и издават сингли по собствен избор. Успехът в американските ранглисти идва ненадейно след известие в новините за "Бийтълманията " във Англия, което принуждава "Кепитъл Рекърдс " незабавно да издаде " Want to Hold Your Hand " през декември 1963 година. Няколко седмици по-късно би трябвало да се състои концертният дебют на групата в Съединените щати.

Когато "Бийтълс " отпътуват за Съединените щати на 7 февруари 1964 година, към 4 хиляди фенове се събират край летище "Хийтроу ", махайки и крещейки, до момента в който самолетът излетява. През предходните две седмици "Want to Hold Your Hand " е продаден в 2.6 милиона копия в Съединените щати, само че членовете на групата към момента се тормозят по какъв начин ще бъдат признати. На нюйоркското летище "Джон Кенеди " те са посрещнати от друга шумна навалица, оценена на към 3 хиляди души. Два дни по-късно те вземат участие за пръв път в предаване онлайн по американска телевизия в "Шоуто на Ед Съливан " и са гледани от към 74 млн. фенове, над 40% от популацията на страната. Ден по-късно първият им концерт в "Уошингтън Колизиъм " слага началото на "Бийтълманията " в Съединените щати. На идващия ден, още веднъж в Ню Йорк, те отново реализират триумф в "Карнеги хол ". Групата взе участие наново в седмичното "Шоу на Ед Съливан " преди да се завърне във Англия на 22 февруари.

През 1966 година Джон Ленън провокира интернационален скандал, обявяващ своята група за "по-популярна от Исус ".

Британската поп/рок група " Бийтълс " (The Beatles) е основана през 1960 година в град Ливърпул. Основни и непрекъснати членове на състава й са: Джон Ленън (1940-1980 г.), Пол Макартни (1942 г.), Джордж Харисън (1943-2002 г.) и Ринго Стар (1940 г.). Групата е считана от мнозина за най-популярното музикално събитие в историята на музиката, повлияла на развиването на поп културата, и един от най-ярките знаци на контракултурата през 60-те години на ХХ век.

"Ливърпулската четворка " или "Удивителната четворка " (както постоянно са наричани "Бийтълс ") са най-продаваната музикална група в историята с продадени над 600 млн. записи в света. Те имат най-вече номер едно албуми в английските ранглисти и продават повече сингли от който и да е реализатор от острова. "Бийтълс " са най-продаваните музикални реализатори и в Америка с общо 178 благ. продадени копия. През 2008 година групата оглавява класацията на "Билборд " за най-успешните реализатори на всички времена, взели участие в листата "Hot 100 ", като до 2016 година те държат върха за най-вече номер едно шлагери в "Hot 100 ". Групата заема първо място и в листата на списание "Ролинг Стоунс " от 2004 година на "100-те най-хубави реализатори на всички времена ". "Бийтълс " имат в биографията си 10 награди "Грами " и една премия "Оскар " за "най-добра истинска ария от филм ". Цялата бандата е включена в Залата на славата на рокендрола през 1988 година, а всеки от членовете поотделно е признат самостоятелно в интервала от 1994 до 2015-а. Също по този начин "Бийтълс " заемат място и в класацията на списание "Тайм " - "Time 100: The Most Important People of the Century ", в категорията "Артисти и шоумени ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР