На днешния ден през 1963 г. американският президент Джон Ф.

...
На днешния ден през 1963 г. американският президент Джон Ф.
Коментари Харесай

Кенеди е най-младият починал американски президент

На днешния ден през 1963 година американският президент Джон Ф. Кенеди е убит в Далас, Тексас, по време на обиколка из щата. Това е станало на 22 ноември, петък в 12.30 часа локално време. Лий Харви Осуалд е упрекнат за убийството на президента още същия ден (по това време към момента не се е говорило за "покушение "). Осуалд е прострелян смъртно два дни по-късно в полицейския сектор на Далас от Джак Руби. Пет дни откакто Осуалд е погубен, новият президент Линдън Б. Джонсън (вицепрезидентът на Кенеди) основава Комисията "Уорън ", управлявана от ръководителя на Върховния съд Ърл Уорън, която да проверява покушението. Нейното умозаключение е, че Осуалд е единственият причинител. Разследването, извършено през 1970 година от назначения от Конгреса Комитет по покушенията също стига до извода, че Осуалд е килърът, само че въпреки всичко прибавя, че той може би е част от интрига, имаща за цел убийството на президента. Комитетът не открива задоволително доказателства и не показва никой различен участник в конспирацията.

Съществуват голям брой теории за убийството на Кенеди, които опонират на възприетите публични изводи. Има разнообразни версии за това какъв брой патрона са изстреляни, посоката, от която са изстреляни, кой патрон улучва президента и кой - губернатора.

Лий Харви Осуалд отхвърля да е стрелял по някого и твърди, че всичко е режисура. Според него фотографията, на която се вижда да държи оръжието на убийството, е фалшификат и може да потвърди, че лицето му е инсталирано върху лицето на същинския палач. Някои от най-разпространените теории сочат за уредници на конспирацията Централно разузнавателно управление на САЩ, мафията, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Фидел Кастро, вицепрезидента Линдън Джонсън, съюз сред военната промишленост и армията, воден от избрани генерали.

Според някои от теориите Кенеди е погубен поради съпротивата си против войната във Виетнам и отводът му да даде заповед за осъществяване на интервенцията "Нортуудс " и надлежно да нахлуе в Куба. По-непопулярна версия е, че е погубен поради съпротивата му против нуклеарната стратегия на Израел. Една от най-разпространените версии за убийството на Джон Кенеди е, че е погубен поради това, че е лишил правото на Федералния запас на Съединени американски щати да печата банкноти (показателно е, че едно от първите неща, което прави Линдън Джонсън след полагане на клетвата още в самолета "Еър Форс ", е да възвърне правото на Фед да печата банкноти.) Другата известна версия е, че Кенеди е погубен поради желанието му да разгласи контакт на Съединени американски щати с извънземни цивилизации (тази версия се поддържа от Уилям Купър, някогашен боен от Военноморския флот на САЩ).

Телевизията се трансформира в главния източник, от който хората черпят информация за събитията към покушението на Кенеди. Американските малките екрани минават на 24-часов режим на работа, което се случва за пръв път в историята. Погребението на Кенеди и убийството на Лий Харви Осуалд са излъчени онлайн из цяла Америка и по света. Убийството има извънредно въздействие върху елементарните американци.

На 14 март 1967 година тялото на Кенеди е преместено в гроб в Националното гробище "Арлингтън ". В гроба лежат и тленните остатъци на брат му Робърт. На мястото гори безконечен огън.

Много от речите на Кенеди и изключително тази от встъпването му в служба, се считат за класика и макар релативно късото време, което прекарва в Белия дом и неналичието на значими законодателни начинания, американските жители слагат Кенеди измежду най-хубавите президенти на страната, паралелно до Ейбрахам Линкълн, Джордж Вашингтон и Франклин Делано Рузвелт.

Кенеди е един от най-популярните президенти, само че все пак има доста историци, които считат, че неговата популярност е незаслужена. Въпреки че е млад и харизматичен, той не реализира огромни и значими триумфи по време на мандата си. Широката му известност е по-скоро резултат на оптимистичното начало, на разнообразните хрумвания, които Кенеди и екипът му пускат в публичното пространство. Такива са планът "Аполо ", данъчните закони, законите за унищожаване на сегрегацията и за гражданските права.

Личният живот на Кенеди е ахилесовата пета в визията за "добрия Кенеди ". Сред обвиняванията са прикриването на здравните проблеми на президента, богатата и пикантна история на извънбрачните му връзки, контактите му с проведената престъпност, забъркването на Америка във Виетнамската война, разпространението на тайните служби по високите етажи на властта.

Джон Фицджералд Кенеди (John Fitzgerald Kennedy) (29 май 1917 - 22 ноември 1963 г.), постоянно се изписва Джон Ф. Кенеди , JFK (Джей Еф Кей), е 35-ят президент на Съединени американски щати. Той заема тази служба от 1961 година до убийството му през 1963-а.

Джон Ф. Кенеди е член на известния жанр Кенеди, той е считан за икона на американският демократизъм. Той е и най-младият президент в историята на Съединените американски щати - бил е на 43 години, когато е определен на тази пост (Теодор Рузвелт е бил най-младият служил като президент).

Кенеди е най-младият умрял президент - той е на 46 години и 177 дни, когато е погубен на 22 ноември 1963 година. Покушението постоянно се счита за основен миг в историята на Съединени американски щати заради мощно травматичния му резултат върху цялата нация и заради смисъла на JFK, който е икона за младото тогава потомство американци. Отговорът на въпроса кой тъкмо стои зад неговото ликвидиране остава мистерия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР