На днешния ден през 1960 г. в Чикаго е проведен

...
На днешния ден през 1960 г. в Чикаго е проведен
Коментари Харесай

Ричард Никсън и Джон Ф. Кенеди се сблъскват в първи ТВ кандидат-президентски дебат

На днешния ден през 1960 година в Чикаго е извършен първият ефирен избирателен спор сред претендентите за президенти на Съединени американски щати - Ричард Никсън и Джон Ф. Кенеди.

През 1960 година Джон Кенеди заявява своето желание да се кандидатира за президент. На първичните избори на Демократическата партия негови съперници са Хъбърт Хъмфри от Минесота, сенаторът Линдън Б. Джонсън от Тексас и Адлай Стивънсън, кандидат-президент на Демократическата партия за изборите през 1952 и 1956 година. Кенеди печели първичните избори в Унсконсин и Западна Вирджиния. Впоследствие посещава въглищните мини и търси поддръжката на миньорите, които по принцип са мощно консервативни протестанти, гледащи с съмнение католика Кенеди. Победата на Джон Кенеди в Западна Вирджиния е решаваща за триумфа на номинацията му. На 13 юли 1960 година Демократическата партия издига Кенеди за собствен претендент на изборите за президент. Въпреки острите конфликти с съперника си Линдън Джонсън, Кенеди го показва за претендент за вицепрезидент, тъй като се нуждае от силата на Джонсън в Юга, с цел да завоюва в очертаващите се като най-оспорвани избори от 1916 година. Основни тематики по време на акцията са обстановката в Куба, стимулирането на икономическото развиване, военните и галактическите стратегии и съревнованието със Съюз на съветските социалистически републики. За да успокои страховете, че неговата римокатолическа религия ще въздейства при вземането на решения, JFK произнася своята фамозна тирада в Хюстън, Тексас, на 12 септември: ”Аз не съм католическият претендент за президент. Аз съм претендентът на Демократическата партия за президент, който по стичане на събитията е католик. Аз не приказвам от името на църквата по публичните въпроси, нито тя приказва от мое име. “

През септември и октомври се организират президентските диспути, като за първи път се излъчват по малкия екран. В тях вземат участие двамата съществени кандидати Кенеди и претендентът на Републиканската партия Ричард Никсън. Никсън оставя неприятно усещане. Напрегнат е, поти се, небръснат е, което мощно контрастира със спокойствието и положителния външен тип на Кенеди. Излъчването на дебатите по малкия екран е повратна точка в политическия живот на страната, който става още по-тясно обвързван със средствата за всеобща информация и най-много с въздействието на малкия екран. Никсън акцентира своя опит, само че Кенеди твърди, че е нужна „ нова кръв “ и твърди, че администрацията на Айзенхауер е била "мека " в региона на защитата. Изборите са доста оспорвани през цялата акция, като всеки ход в нея е можел да ги реши

На изборите на 8 ноември 1960 година Кенеди побеждава Никсън с извънредно дребна преднина от две десети от %.

Кенеди поставя клетва като 35-ия президент на Съединени американски щати на 20 януари 1961 година. В своята популярна тирада той споделя: "Не питайте какво страната може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да извършите за страната си. " Кенеди приканва народите по света да се обединят в битката против това, което той назовава "общите врагове на индивида: тиранията, бедността, заболяванията и войната. "

Джон Фицджералд Кенеди (John Fitzgerald Kennedy) (29 май 1917 - 22 ноември 1963 г.), постоянно се изписва Джон Ф. Кенеди , JFK (Джей Еф Кей) или Джак Кенеди , е 35-ят президент на Съединени американски щати. Заема тази служба от 1961 година до убийството му през 1963-а.

Член на известния жанр Кенеди, той е считан за икона на американския демократизъм. По време на Втората международна война служи като лейтенант във флота, позициониран в Тихия океан, и получава публична хвалба за спасяването на членовете на неговия екипаж. Той е и най-младият президент в историята на Съединените американски щати - бил е на 43 години, когато е определен на тази пост (Теодор Рузвелт е бил най-младият служил като президент).

Значимите събития по време на неговото ръководство са неуспехът с интервенцията в Залива на прасетата, Кубинската ракетна рецесия, построяването на Берлинската стена, конкуренцията за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и придвижването за гражданските права. В множеството ранглисти на американските президенти Кенеди има оценка малко над междинната, само че в публичното мнение той постоянно се смята за популярен общественик.

Кенеди е единственият католик, избиран за президент, първият, който е роден в XX век, последният (за момента), който умира преди мандатът му да е изминал, последният демократ от Севера, определен на този пост, и последният, който встъпва в служба напряко от Сената.

Кенеди е най-младият умрял президент - той е на 46 години и 177 дни, когато е погубен на 22 ноември 1963 година. Покушението постоянно се счита за основен миг в историята на Съединени американски щати заради мощно травматичния му резултат върху цялата нация и заради смисъла на JFK, който е икона за младото тогава потомство американци. Отговорът на въпроса кой тъкмо стои зад неговото ликвидиране остава мистерия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР