На днешния ден през 1956 г. започва историята на Стив

...
На днешния ден през 1956 г. започва историята на Стив
Коментари Харесай

Стив Балмър е първият милиардер чрез акции в корпорация, която не е основана от него

На днешния ден през 1956 година стартира историята на Стив Балмър (Steve Ballmer). Американският бизнесмен е роден на 24 март в Детройт - знаменит като център на автомобилната индустрия, както и като "градът на седемте езера ". Балмър е основен изпълнителен шеф на корпорацията "Майкрософт " (Microsoft) от януари 2000 година. По време на ръководството му до 2013 година компанията утроява оборота си и удвоява облагата си.

Стив Балмър е първият човек, който е станал милиардер (в щатски долари) посредством акции в корпорация, която не е учредена от него или негов родственик.

Според разбор на Forrester Research, Балмър вярно е подложен на критика за това, че е заловен неопитен от изместването на пазара на домашни компютри към таблети, само че би трябвало да бъде окуражителен за сполучливите артикули като игровата подпора Xbox и онлайн търсачката Bing (тя има и онлайн преводач - Bing translator).

Стив Балмър се среща с Бил Гейтс през 1973 година по време на следването им в университета Харвард - най-старото висше образователно заведение в Съединени американски щати (макар до началото на XIX в. да е приблизително училище). Там приключва като бакалавър специалността "математика и стопанска система ". Работи две години в Проктъл и Гембъл като помощник продуктов управител и посещава Graduate School of Business към Станфордския университет.

Стивън Балмър се причислява към Майкрософт на 11 юни 1980 година и е най-старият ѝ помощник след Бил Гейтс - съоснователя на компанията дружно с Пол Алън. Балмър стартира със заплата от 50 000 $ и дял в компанията. През годините той е управлявал доста отдели, включително Operating Systems Development, Operations и Sales and Support. През юли 1998 година е определен за президент, а на 13 януари 2000 година, когато Бил Гейтс се отдръпва от поста на основен изпълнителен шеф, Балмър заема неговото място.

На 22 август 2013 година Балмър афишира, че ще се отдръпна от поста на основен изпълнителен шеф в идващите 12 месеца. Напуска съвета на шефовете на компанията през август 2014-а.

И животът му поема в друга посока. През същата година Балмър купува баскетболния клуб Los Angeles Clippers от НБА, след договорка за 2 милиарда щатски $ и се посвети на този спорт.

Стив Балмър е предан към колите на Ford, които се създават в родния му град Детройт, от компанията, в която работи татко му. Докато Балмър беше основен изпълнителен шеф на Microsoft, Ford създаде коли със система за развлечения на Microsoft, наречена SYNC.

Богатството на Стив Балмър се прави оценка на към 38.5 милиарда $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР