На днешния ден през 1956 г. хитът на Елвис Пресли

...
На днешния ден през 1956 г. хитът на Елвис Пресли
Коментари Харесай

Heartbreak Hotel е първият хит на Елвис Пресли, оглавил класацията на списание Билборд

На днешния ден през 1956 година шлагерът на Елвис Пресли Heartbreak Hotel е първата му ария, излязла преди всичко в класацията на списание "Билборд ". Тогава Елвис Арън Пресли (Elvis Aaron Presley), по-известен като Елвис Пресли или просто Елвис, е единствено на 21 години.

През януари 1956 година Елвис прави своя първи запис за RCA. Записва пет песни, сред които Heartbreak Hotel . Не единствено звукът, само че и гласът на Елвис са разнообразни. Сега той пее същински рокеднрол - разтърсващ, по едно и също време гальовен и нападателен, подобен, който се запомня. Освен Бил Блек и Скоти Мур с него към този момент са пианистът Флойд Крамър и барабанистът Д.Дж.Фонтана. А скоро ще откри и дългогодишните си бекинг-вокали - "Джорданеърс ". Малката плоча с Heartbreak Hotel се изкачва незабавно преди всичко в класациите на "Билборд " и остава там осем седмици. Продажбите ѝ също надминават всички упования - 300 000 бройки за три седмици и близо 38 милиона за идващите пет години.

В края на януари Елвис записва материала за първия си дългосвирещ албум - Elvis Presley, който също реализира забележителен триумф: остава 10 седмици отпред в "Билборд " и се продава в три милиона броя.

Междувременно стартират участия в телевизионни стратегии. "Полковник " Том Паркър, негов персонален управител, доста държи на това, с цел да издигне известността на Елвис. Интерес към артиста демонстрират и филмовите компании.

На 2 юли 1956 година Елвис записва две от най-известните си песни - Don't Be Cruel и Hound Dog . Втората се трансформира в знак на рокеднрола и макар че оригиналът не е негов, през днешния ден всички свързват тази ария точно с него. Той към този момент има екип от създатели, които пишат песните му - Отис Блекуел, Дон Робъртсън и най-много блестящият дует Джери Лийбър и Майк Столър. До края на 1956 година излиза вторият му албум - Elvis. Първите четири албума на Елвис непроменяемо заемат първите места в класациите, където остават общо 29 седмици. Освен това се продават в над 10 милиона броя. Всичко това е невиждано досега.

И въпреки всичко триумфът на дребните (двойните) плочи е по-голям. Още на 26 май 1956 година "Билборд " афишира, че песните на Елвис са оглавили всичките ѝ шест ранглисти. От девет дребни плочи с нови песни през 1956 и 1957 година осем заемат първите места и остават там 52 седмици - тъкмо половината от времето. Най-известните от тях през 1957 година са Jailhouse Rock, All Shook Up, Too Much и Teddy Bear.

Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното, считана за една от най-значимите персони в поп-културата на 20 век. Той е най-продаваният солов актьор в историята на поп музиката. Често е определян като Краля на рокендрола или просто Краля.

Пресли потегля по пътя на музиката през 1954 година и бързо става прочут в цялата страна, като прави известна измежду необятната аудитория афроамериканската музика. С поредност от сполучливи сингли и телевизионни участия той се трансформира във водеща фигура в зараждащия се жанр рокендрол. През 50-те и 60-те години на предишния век взе участие и в киното и издава кино музика, само че след 1968 година възобновява концертната си активност, до гибелта си през 1977 година.

Елвис Пресли е номиниран за 14 награди "Грами ", като печели три от тях, а също така получава и "Грами " за повсеместен принос.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР