На днешния ден през 1948 г. Израел се обявява за

...
На днешния ден през 1948 г. Израел се обявява за
Коментари Харесай

Евреите създават първата си държава след векове странстване по света

На днешния ден през 1948 година Израел се афишира за самостоятелна страна и избира краткотрайно държавно управление. Така евреите основават първата си страна след епохи пътешествие по света.

Израел е основан с резолюция на Организация на обединените нации, която планува основаване и на палестинска страна. Обособяването на израелска страна има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Две творби изиграват забележителна роля за одобряването на ционистката концепция - "Рим и Йерусалим " на Мозес Хес и "Европейската страна - опит за съвременно позволение " на Теодор Херцел.

Британският мандат в Палестина, получен след Първата международна война, е преустановен през 1948 година и на 14 май същата година министър председателят Давид Бен Гурион афишира независимостта на израелската страна. Тя е приета незабавно от Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики и доста други страни, само че не и от прилежащите арабски страни.

Непосредствено след оповестяването на независимостта, в идващите няколко дни близо 700 ливански, 1900 сирийски, 4000 иракски и 2800 египетски бойци от прилежащите арабски страни атакуват новата страна, с което е сложено началото на израелско-арабските войни и на актуалния Израелско-арабски спор.

Държавата Израел , както е формалното име на страната, се намира в Близкия изток, в югоизточната част на Средиземно море. Въпреки че географски се намира напълно в Азия заради проблемите, които има със съседите си, постоянно политически е одобрявана и като част от Европа. Заедно с това страната членува в разнообразни европейски структури, в това число и при всички спортни прояви тя взе участие в квалификации или шампионати като европейска страна.

Израел е парламентарна република и единствената еврейска страна в света. Характерно за израелската система е, че страната няма писана конституция, като тази функционалност се извършва от 14 обособени закона, известни като Основни закони на Израел. Парламентът се назовава Кнесет и има 120 депутати, избирани за четири години. Законодателният орган заседава в Йерусалим.

Държавният глава на Израел се избира от Кнесета за период от седем година. А президентът показва министър-председателят на страната. Израел има многопартийна система, в която се открояват две огромни политически партии - десният блок Ликуд и лявата Партия на труда. Често обаче за съставянето на държавно управление е нужна помощта на дребните партии Национал-религиозната партия, ортодоксалната религиозна партия Шас, партиите Наш дом е Израел, или Мерец.

Израел се намира на източния бряг на Средиземно море, сред Ливан на север, Сирия на североизток, Йордания на изток и Египет на югозапад. Страната има мирни контракти единствено с последните две страни. В най-южния си край има стеснен изход и на Червено море, в залива Ейлат/Акаба. Израел има изход и на Мъртво море , в което се влива река Йордан. Чрез него страната граничи с Палестина (Западния бряг на река Йордан) и с Йордания, а сред трите страни се разделя неговата акватория.

В Израел живеят основно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби – мюсюлмани, християни и друзи. В Израел има Палестинска автономност на територията на Западния бряг на река Йордан и линията Газа.

В Израел живеят и към 50 хиляди български евреи.

Преди основаването на днешната страна името Израел се употребява, както за Ерец Израел - страната, населявана от еврете през древността - по този начин и в метафоричен смисъл за общността на всички евреи по света. То има корен в Стария завет, където Яков, който е основоположник на евреите, е преименуван на Израил, откакто се бори с ангел или самия Бог (никой не побеждава). Самото име Израил значи "който се бори с Бога ".

Най-старото археологическо удостоверение за потреблението на думата Израел, с изключение на като персонално име, е Стелата на Мернептах от Древен Египет. Тя е датирана към края на 13 век прочие Хр. и загатва народ с това име.

Между май и септември преваляванията в Израел са необичайност. Поради оскъдността на водните запаси, в страната са развити разнообразни технологии за икономисване на вода, като капково напояване. Израелците се възползват от топлия и изсъхнал климат на страната, с цел да създават ел. сила от Слънчето, като страната е най-големият производител в света на глава от популацията.

Туризмът, изключително религиозният, е доста добре развъртян бранш с добра инфраструктура. Годишно страната се посещава от над 3 млн. туристи.

Тел Авив , също и Тел Авив-Яфо (в превод на български език: "Пролетен рид "; на арабски: Тал ʼАбиб) е вторият по величина град в Израел, и извършва функционалностите на столица на страната.

Тел Авив е относително млад град - едвам на 100 години, с присъща за Южна Европа архитектура, той е разгласен през 2003 година от ЮНЕСКО за обект на международното културно завещание. Тел Авив включва и Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на нагорнище предлагащо неоценима панорама към брега на Тел Авив с неговите плажове.

В Тел Авив е роден Бенямин Нетаняху политик от консервативната партия Ликуд. Той е първият израелски министър председател, който е роден в Израел след основаването на страната. След изборите през април тази година Нетаняху за следващ път сформира държавното управление на Израел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР