На днешния ден през 1946 г. норвежкият дипломат Трюгве Ли

...
На днешния ден през 1946 г. норвежкият дипломат Трюгве Ли
Коментари Харесай

Норвежкият дипломат Трюгве Ли е първият генерален секретар на ООН

На днешния ден през 1946 година норвежкият посланик Трюгве Ли (на норвежки: Trygve Halvdan Lie) става първият Генерален секретар на Организация на обединените нации - най-високо поставената в администрацията на интернационалната организация служба.

Организацията на обединените народи (ООН) е основана публично на 24 октомври 1945 година, когато уставът ѝ е утвърден от петте непрекъснати страни -членки на нейния Съвет за сигурност - Китай, Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Франция.

Преди Втората международна война Трюгве Ли е един от водачите на норвежката Партия на труда и заема няколкократно министерски постове. В интервала от 1946 до 1952 година той е общоприет секретар на Организация на обединените нации.

Трюгве Ли е роден на 16 юли през 1896 година в Грурю, през днешния ден квартал на столицата Осло. Неговият татко Мартин напуща фамилията и отива да работи в Съединени американски щати като дърводелец, а майка му Хулда държи интернат. Учи в университета на Осло, където през 1919 година получава тапия за правист.

През 1911 година Трюгве Ли е признат за член на младежката организация на Партията на труда. Той приключва право в Университета на Осло през 1919 година. Работи като помощник-секретар на Партията на труда от 1919 до 1922 година, а през 1921 година се дами за Хьордис Йоргенсен, с която имат три дъщери. От 1922 до 1935 година е юрист на Федерацията на профсъюзите в Норвегия, а през 1926 година е определен за изпълнителен секретар на Партията на труда.

Норвегия се пробва да остане неутрална и през Втората международна война, само че е окупирана от Германия от 9 април 1940 до 8 май 1945 година. В този интервал Трюгве Ли емигрира във Англия, където взе участие в емигрантското държавно управление на Норвегия, заемайки поста външен министър.

Една година след завършването на войната Трюгве Ли е определен за първи Генерален секретар на Организация на обединените нации, като остава на тази служба до 1952 година.

През 1950 година по разпореждане на Трюгве Ли войски под егидата на Организация на обединените нации се намесват във войната в Корея, което среща острия отпор на Съюз на съветските социалистически републики. Две години по-късно Съединени американски щати упрекват Трюгве Ли, че е позволил в апарата на Организация на обединените нации да бъдат назначавани комунисти. Това принуждава Ли да подаде оставка през ноември 1952 година, въпреки че от 1 февруари 1951 година получава нов мандат.

Като общоприет секретар на Организация на обединените нации Трюгве Ли се стреми да посредничи в назряващите международни и районни спорове, каквито са Корейската война (1950-1953 г.) и блокадата на Западен Берлин (1948-1949 г.). По негово време нараства и интернационалното самопризнание за новите страни като Израел, Народна република Китай, Индонезия. Той обаче не позволява Испания да стане член на Организация на обединените нации поради режима на военачалник Франко.

След завръщането си в Норвегия Трюгве Ли заема разнообразни държавни постове, сред които министър, губернатор, ръководител на Съвета по енергетика. През 1959 година по предписание на крал Олаф V Трюгве Ли е сполучлив медиатор сред Италия и Етиопия в спора им на територията на Сомалия.

Трюгве Ли умира на 30 декември 1968 година в дребното градче Йейлу, Норвегия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР