На днешния ден през 1945 г. след двуседмична блокада съветската

...
На днешния ден през 1945 г. след двуседмична блокада съветската
Коментари Харесай

Виена - Столицата с валсова стъпка

На днешния ден през 1945 година след двуседмична обсада руската войска, с присъединяване на съюзническите армии от България, Югославия и Румъния, освобождава Виена.

От аншлуса (1938 г.) от нацистка Германия до края на Втората международна война градът губи статуса си на столица за сметка на Берлин.

След 1945 година Виена още веднъж става столица на Австрия. Първоначално е разграничена на четири зони от Съюзниците-победители. Поради неутралитета на страната градът става комфортна база на интернационалния шпионаж по време на Студената война. Днес пък тук са ситуирани офисите на доста интернационалните организации.

Днес Виена (на немски: Wien; на австро-баварски: Wean, на маджарски: Bécs) е столица и най-големият град на Австрия, със статут на една от нейните девет провинции. Тя е основен град на Австрия с население от 1.9 милиона поданици (2.6 милиона с предградията). Виена е шестият по величина град по население в рамките на Европейския съюз и вторият по величина немскоезичен град след Берлин.

През 2001 година градският център на Виена е включен в листата на международната културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Освен че е прочут като "Градът на музиката " поради музикалното си завещание, Виена се назовава също и "Град на фантазиите ", тъй като е дом на първия в света психоаналитик Зигмунд Фройд.

Корените на предците на Виена се намират в ранните келтски и римски селища, които се трансформират в феодален и бароков град. Известен е с това, че е играл съществена роля на водещ европейски музикален център, от ерата на виенския класицизъм до началото на ХХ век. Историческият център на Виена е богат на архитектурни бижута, барокови дворци и градини, монументи и паркове.

Виена е известна с високото качество на живот, което обезпечава на жителите си. Класирана е преди всичко за 2018 и 2019 година по този индикатор.
Градът притегля над 6.8 милиона туристи годишно.И има с какво...

Между огромните туристически забележителности са императорските дворци Хофбург и Шонбрун (където се намира и първият в света зоопарк - Зоологическата градина Шонбрун, както и множеството художествени галерии (включително Албертина, в двореца Белведере и в Музейния квартал (Museumsquartier)).

Гледката от Виенското колело (Riesenrad) в увеселителния парк Пратера и Кулата Дунав (Donauturm, 252 м) също притеглят доста гости, както и множеството музеи, като тези в двореца Хофбург, двойката Природоисторически музей и Музей на история на изкуствата, както и Музеят на техниката. Всеки от тях има повече от 250 000 гости годишно. Посетители притегля и колоритната къща Хундертвасер на известния австрийски художник.

Местата, свързани с великите композитори, живели във Виена, са постоянно търсени и посещавани от туристите: къщата, в която е живял Моцарт, златистата скулптура на Йохан Щраус в Градския парк. Заради многото актьори от извънредно значение, които е приела, Виена е известна като "Градът на музиката " или "Столицата с валсова стъпка ".

В града има доста църкви, най-известната измежду които е катедралата "Свети Стефан ", която е един от знаците на града.

Има, несъмнено, и съвременни атракции - кварталът Газометер, Кулата Милениум и Виенският интернационален център (третия център на Организация на обединените нации в света). Сред културните забележителности на града са Императорският спектакъл (Burgtheater) и Виенската държавна опера (Staatsoper).

Още преди края на Втората международна война - 8 май 1945 година и капитулацията на Третия райх, Австрия е възобновена като самостоятелна страна. Това е провъзгласено още през 1943 от бъдещите страни победителки в Московската декларация. Встъпилото на 27 април 1945 година в служба Временно държавно управление, отпред с Карл Ренер като австрийски канцлер, прогласява възобновяване на републиката. На 15 май 1955 година след края на окупацията ѝ от съюзническите войски е възобновена напълно самостоятелността на Република Австрия.

След дългогодишни старания за присъединяване в европейската интеграция Австрия става членка на Европейския съюз на 1 януари 1995 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР