На днешния ден през 1943 г. е роден Джоузеф Юджийн

...
На днешния ден през 1943 г. е роден Джоузеф Юджийн
Коментари Харесай

Джоузеф Стиглиц печели Нобел за анализите на пазарите с асиметрична информация

На днешния ден през 1943 година е роден Джоузеф Юджийн Стиглиц (Joseph Eugene Stiglitz) - американският икономист, създател и професор в Колумбийския университет, притежател е на Нобелова премия за стопанска система (2001 г.) и на Медал "Джон Бейтс Кларк " (1979 г.). Той е отличен от Шведската академия дружно с Майкъл Спенс и Джордж Акерлоф за техните разбори на пазарите с асиметрична информация.

Стиглиц е някогашен старши вицепрезидент и основен икономист на Световната Банка.

Той е може би най-известният актуален икономист с леви убеждения с сериозни визии за глобализацията и икономистите на свободния пазар, които назовава фундаменталисти на свободния пазар. Пазарен фундаментализъм е пресилена религия в способността на освободения laissez-faire или икономическите визии или политики на свободния пазар да решат стопански и обществени проблеми. Той е и критик на институции като Международния валутен фонд и Световната банка.

Научната работа на Стиглиц съставлява отговор на тази на Милтън Фридман (Milton Friedman), различен американски икономист, статистик, прочут най-много с изследванията си в региона на макроикономиката и отбраната на свободния пазар. През 1976 той получава Нобелова премия за стопанска система "за неговите достижения в региона на разбора на потреблението, паричната история и доктрина и за неговата проява на сложността на стабилизационната политика ". Милтън е бил стопански консултант на американския президент Роналд Рейгън. Списание Economist го възхвалява като "най-влиятелния икономист от втората половина на ХХ век…вероятно и като цяло " (2006).

При образуване на своите хрумвания Стиглиц е повлиян от Джон Мейнард Кейнс и Робърт Солоу (също нобелист от 1987-а). От своя страна той е повлиял върху възгледите на Пол Кругман (нобелист през 2008-а) и Джейсън Фърман.

Сред неговите видни студенти е Джанет Йелън (Janet Yellen), която е била ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати.

Към юни 2010 година Стиглиц е подложен на второ място по цитираност съгласно класацията на IDEAS/RePEc измежду икономистите в света.
Стиглиц е роден в Гери, щата Индиана ( "Земя на индианците ", САЩ). От 1960 до 1963 година учи в колежа Амхърст, след което продължава образованието си в Масачузетския софтуерен институт. От 1965 до 1966-а той учи и в Кеймбридж. В идващите години преподава в Масачузетския софтуерен институт, Йейл, Принстън (1979-1988 г.) и Станфорд (1988-2001 г.). От 2001 година преподава в Колумбийския университет.

Освен сериозния си принос в микроикономиката, Стиглиц играе значима роля и в политическата сфера. Той работи в администрацията на Бил Клинтън като ръководител на Съвета на стопански съветници сред 1995 и 1997-а. В Световната банка той е вицепрезидент и основен икономист в интервала 1997-2000 година.

Стиглиц е бил стопански консултант на президента Георги Първанов (2002-2006 г.), а след 2010-а и на гръцкото държавно управление.

Той е почетен лекар на Университета за международно и национално стопанство в София (2002 г.). У нас са издадени четири негови книги: "Икономика на държавния бранш " (Университетско издателство "Стопанство ", 1996 г.), "Свободно рухване " (София, изд. ИнфоДар, 2010 г.), "Цената на неравенството " (София, изд. Изток-Запад, 2014 г.) и "Еврото. Как една обща валута заплашва бъдещето на Европа " (София: изд. Изток-Запад, 2016 г.).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР