На днешния ден през 1937 г. е роден Робърт Емерсън

...
На днешния ден през 1937 г. е роден Робърт Емерсън
Коментари Харесай

Робърт Лукас с Нобел за изследванията на последствията от хипотезата за разумни очаквания

На днешния ден през 1937 година е роден Робърт Емерсън Лукас - младши (Robert Emerson Lucas, Jr.), американски икономист, Нобелов лауреат през 1995 година.

Родният му град Якима (Yakima) е в центраната част на американския щат Вашингтон с население от 73 040 души, ситуиран в долината на река Якима. Градът е областен център на едноименния окръг Якима. Климатът му е доста по-различен от този в западната, крайбрежна част на щата - изсъхнал, с горещо лято и студена зима с лимитирани снеговалежи. Това е обусловено от обстоятелството, че планининската верига на Каскадите (англ. Cascades) стопира влажните въздушни маси, идващи от Тихия океан. Поради това районът е подобаващ за земеделие, което съставлява и главният занаят на града. Якима е огромен производител на ябълки, череши, праскови и грозде. Долината на река Якима е един от известните винопроизводителски райони в Съединени американски щати.

Робърт Лукас е учил в Чикагския университет (The University of Chicago, постоянно кратко като UChicago, "the U of C " или просто "Chicago ") - частен кообразователен проучвателен университет в Чикаго (щата Илинойс). Той е учреден от петролния магнат Джон Рокфелер (1890 г.), като първите лекции са извършени през 1892 година. Университетът има общо към 14 000 студента.

В своето развиване Лукас е повлиян от Анолд Харбергер, Х. Грег Люис и Милтън Фридман (получил Нобелова премия за стопанска система "за неговите достижения в региона на разбора на потреблението, паричната история и доктрина и за неговата проява на сложността на стабилизационната политика ").

Лукас е работил в Университета "Карнеги Мелън " и в Чикагския университет. Изследователите на Чикагския университет основават Чикагската школа по стопанска система, Чикагската школа по социология и Движението "Право и стопанска система " в правния разбор. Университетът има най-голямото университетско издателство в Съединени американски щати.

Робърт Лукас - младши е измежду най-влиятелните икономисти от 70-те години насам, като трансформира основите на макроикономиката, доминирана до тогава от кейнсианството, настоявайки, че макроикономическите модели би трябвало да имат микроикономическа основа.

През 1995 година Робърт Лукас получава Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Лукас е прочут със своите проучвания на следствията от хипотезата за рационалните упования . Той демонстрира, че хипотетичните зависимости в стопанската система, да вземем за пример привидната връзка сред инфлация и безработица, се трансформират вследствие на промени в икономическата политика.

Рационални упования е догадка в стопанската система. Рационалните упования са моделно-консистентни упования, при които всички стопански сътрудници вътре в модела допускат, че предвижданията в него са годни, т.е. това значи, че предвижданията на сътрудниците за бъдещи стойности на стопански съответстващи променливи не могат да бъдат систематично неверни, в случай, че грешките са инцидентни. Този модел е употребен в актуалните макроикономически модели, доктрина на играта и други приложения на теорията за рационалния избор.

Моделирането на упованията е сериозно за всички модели, които учат по какъв начин огромен брой човеци, компании и организации вършат избори при неустановеност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР