На днешния ден през 1930 г. в град Бреслау, Ваймарската

...
На днешния ден през 1930 г. в град Бреслау, Ваймарската
Коментари Харесай

Райнхард Зелтен е Нобелов лауреат за разработването на теорията на игрите

На днешния ден през 1930 година в град Бреслау, Ваймарската република (днес Вроцлав, в Югозападна Полша) е роден Райнхард Зелтен (Reinhard Selten), немски икономист, Нобелов лауреат през 1994 година. Той има забележителен принос в създаването на теорията на игрите и е един от основоположниците на пробната стопанска система.

Теория на игрите е клон от приложната математика или по-точно дял от нея за проучване на интервенциите, който учи стратегически математически модели и взимането на решения в конфликтни обстановки . Конфликтни са обстановките, при които има две враждуващи страни с противоположни цели. При това, резултатът от всяко деяние на едната страна зависи от метода на деяние на противоположната страна. Примерите за конфликтни обстановки са многочислени. Класически образец в това отношение са военните дейности. Редица обстановки в региона на стопанската система (особено при съществуване на свободна конкуренция) са конфликтни обстановки, в които играчите избират разнообразни ходове, пробвайки се да максимизират възнаграждението си. Участващите в спора страни се назовават играчи . Ефективността на решенията на всеки състезател зависи от незнайните решения на останалите играчи и от други условия.

Райнхард Зелтен учи в Университета "Йохан Волфганг Гьоте ", Франкфурт на Майн, нормално именуван единствено Франкфуртски университет, най-голямото висше учебно заведение във Франкфурт на Майн. Основан е през 1914 година като цивилен университет и финансиран от богати и интензивно демократични жители на града - неповторимо състояние в немската университетска история.

Райнхард Зелтен е работил в Рейнския Фридрих-Вилхелмов университет Бон (на немски: Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn) - публичен университет в град Бон, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Основан е през 1818 година и през днешния ден е измежду най-големите в страната. Сред по-известните ученици и преподаватели в университета са Карл Маркс, Фридрих Ницше, папа Бенедикт XVI и седмина Нобелови лауреати.

През 1994, дружно с Джон Наш и Райнхард Зелтен, той получава Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Джон Чарлс Харшани (на британски John Charles Harsanyi, на маджарски Harsa'nyi Ja'nos, Янош Харшани), американски икономист от маджарски генезис. Той способства сензитивно за развиването на теорията на игрите, като проучва игрите с непълна информация. Икономистът е роден ва 29 май 1920 година в Будапеща (Унгария).

Джон Форбс Наш младши е американски математик, който работи в региона на диференциалната геометрия и теорията на игрите. Той е роден на 13 юни 1928 година в Блуфилд, Западна Вирджиния. След ослепителен старт на научната си кариера, през 1957 година Джон Наш заболява от параноидна шизофрения, от която се възвръща тридесет години по-късно. Филмът "Красив разум " (2001 г.) се основава на живота му.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР