На днешния ден през 1927 г. американецът Чарлз Линдберг завършва

...
На днешния ден през 1927 г. американецът Чарлз Линдберг завършва
Коментари Харесай

Чарлз Линдберг пръв прелита без кацане Атлантическия океан

На днешния ден през 1927 година американецът Чарлз Линдберг приключва сполучливо на летище Бурже в Париж първия независим полет без кацане през Атлантическия океан.

Това пътешестване стартира ден по-рано, когато водачът излетява от Лонг Айлънд (Ню Йорк).

Чарлз Огъстъс Линдберг (Charles Lindbergh), роден на 4 февруари 1902 година в Детройт (САЩ). Американският водач е прелетял океана от Ню Йорк до френската столица за 33 часа и 30 минути.

Чарлз Линдберг е наследник на шведски имигранти. Израства в Литъл фолс (Минесота). Баща му е юрист, а по-късно и американски конгресмен от Републиканската партия, противопоставил се на влизането на Съединени американски щати в Първата международна война.

Шестима летци преди него са изгубили живота си в опити да прелетят дистанцията. В края на 20-те и началото на 30-те Линдберг употребява своята популярност, с цел да подкрепи бързото развиване на американската комерсиална авиация. Преди нападението на Пърл Харбър от Япония Чарлз е бил корав съперник на присъединяване на Съединени американски щати във войната, като даже е основал първото антивоенно придвижване в Америка. Но след нападението на Пърл Харбър той поддържа войната и се включва в няколко бойни задачи до Тихия океан като граждански съветник.

След като се връща в Америка, той обикаля редица авиационни компании, предлагайки своите услуги като съветник. Като техничен консултант във Форд през 1942-а той е бил доста ангажиран с отстраняването на проблемите, зародили с бомбардировачите освободители - Б-24. Чарлз печели доста награди, някои от които са: Медал на достойнството, златен орден на конгреса, почетен скаут, сребърен бик и премията на Кралските военновъздушни сили.

Авиаторът умрял на 72 години от рак на Хавайските острови.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР