На днешния ден през 1927 г. Канбера става столица на

...
На днешния ден през 1927 г. Канбера става столица на
Коментари Харесай

Канбера - място за срещи, което може да очарова всеки пътешественик

На днешния ден през 1927 година Канбера става столица на Австралия на мястото на Мелбърн. Канбера (на британски Canberra) е ситуирана в северната част на Австралийската столична територия. По население 358 000 градът заема осмо място в страната, като отстъпва на столиците на всички щати (освен на Хобарт, столица на Тасмания). За столица на Австралия са се състезавали още два града - Мелбърн и Сидни, и с цел да се постави завършек на този спор през 1927 година е определена Канбера.

За разлика от други градове, като Сидни, Канбера няма изход на океан.

Канбера, който е учреден на 12 март 1913 година, е ситуиран на 888 м над морското равнище. Името му произлиза от думата "Канбери ", която означавала "място за срещи " на езика на племето Нгабри (Ngabri). Градът получил публично името си от Лейди Денмън (Lady Denman), брачна половинка на губернатора лорд Денмън на публична гала. Преди да се появят европейците местността била населявана от коренните австралийци. Мястото е било населявано от хора в продължение на минимум на 21 000 години.

Канбера е плануван град, откакто през 1913 година чертежите на архитектите от Чикаго Уолтър Бърли Грифин и Мариън Махони Грифин спечелили състезанието за градоустройство на града. Планът им бил основан върху геометрични фигури като кръгове, триъгълници и октагони. Дизайнът на града включва обилни области естествена растителност, което е спечелило на Канбера прякора "столица на храстите ".

В Канбера е седалището на държавното управление на Австралия, тук се издига и постройката на Парламента, на Върховния съд и на други държавни ведомства и организации. В града са ситуирани австралийският боен мемориал (издигнат в памет на починалите мъже и дами по времето на Втората международна война), националният университет, австралийският институт на спорта, Националната изложба (която пази над 100 000 художествени творби), Националният музей и Народната библиотека.

В Канбера има доста забележителности, а някои от държавните институции са отворени за гости. Австралийският парламент е една от най-красивите здания в света със своята внушителна архитетура, цветни градини и сбирки на модерно австралийско изкуство. Когато има парламентарно съвещание, всеки може да го посети.

Националният теоретичен и софтуерен център - Куестакон е наложително място за посещаване. Там може да преживеете земестресение, да се разноските виртуално из Космоса, да видите светкавици непосредствено пред очите си. Другите забавни места са: Националната портретна изложба, Националният зоопарк, Националният акварум и Националният музей на динозаврите.

На 1 януари 1901 година шестте колонии стават федерация и е основан Австралийският съюз. Австралия поддържа постоянна демократична демократична политическа система в Общността на нациите. Населението на страната през днешния ден е 22 милиона души, като към 60% е съсредоточено в и към столицата Канбера и огромните градове Сидни, Мелбърн, Брисбейн, Пърт и Аделаида.

Австралийският съюз е шестата по величина страна в света и единствената, която заема цялостен континент - Австралия. Тя е ситуирана в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат и голям брой по-малки острови в Индийския и Тихия океан.

Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток.

Името „ Австралия “ идва от латинската фраза terra australis incognita (тера аустралис инкогнита), което значи непозната южна земя.

Австралия е просперираща развита страна, тринадесетата по величина стопанска система в света. Страната се подрежда на високо равнище в степента на човешко развиване, качеството на живот, опазване на здравето, дълготрайност на живота, публичното обучение, икономическата независимост и отбраната на гражданските свободи и политически права.Австралия е член на Г-20.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР