На днешния ден през 1917 г. се ражда известният британски

...
На днешния ден през 1917 г. се ражда известният британски
Коментари Харесай

Днес са 100 години от рождението на Артър Кларк

На днешния ден през 1917 година се ражда известният английски публицист и откривател Артър Кларк. Дебютът му във фантастиката са разказите " Амбразура " и " Спасителен отряд " (1946). Най-известните му романи са " Краят на детството " (1953), " Градът и звездите " (1956), " Среща с Рама " (1973), " Фонтаните на Рая " (1979), написа Обекти.

Артър Кларк е внесъл своя принос и в кинофантастиката, ставайки един от основателите на популярната " Космическа авантюра през 2001 " (1968), снимана от Стенли Кубрик. В същата година Кларк разгласява разказ, написан въз основа сюжетът на кино лентата. Артър Кларк е лауреат на наградата " Калинг " за достижения в популяризацията на науката (1962).

През 1989 година е награден с Ордена на Британската империя.

Принос в развиването на галактическите апарати

През 1945 година в своята публикация «Извънземни ретранслатори» («Extra-Terrestrial Relays»), оповестена в списание Wireless World, Кларк предлага концепцията си за основаване на система за телекомуникация посредством спътници, ситуирани на геостационарна орбита, която би разрешила да се сътвори световна система за връзка. Тази концепция след това е осъществена посредством информационните спътници и през втората половина на 20-и век обезпечава предаване на на практика всички връзки, включително и Интернет. Геостационарната орбита се назовава и орбита на Кларк. На въпроса за какво не е патентовал концепцията си (което е било изцяло възможно), той дава отговор, че не вярвал във опцията за реализацията ѝ до момента в който е жив, а също така смятал, че сходна концепция би трябвало да носи изгода на цялото човечество.

През 1954 година в писмо до шефа на научния отдел на американската национална метеорологична работа Хари Векслер Кларк предположил, че орбиталните спътници могат да се употребяват за прогнозиране на времето. Идеята му е възприета и след това осъществена.

Артър Кларк разяснява директните телевизионни репортажи за експедициите до Луната на галактическите кораби Аполо 11, Аполо 12 и Аполо 15 дружно с Уолтър Кронкайт и Уилям Шира.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР