На днешния ден през 1911 г. норвежката експедиция на Роалд

...
На днешния ден през 1911 г. норвежката експедиция на Роалд
Коментари Харесай

Амундсен е първият човек достигнал до Южния и Северния полюс

На днешния ден през 1911 година норвежката експедиция на Роалд Амундсен (Roald Engelbregt Gravning Amundsen) доближава първа до Южния полюс, като изпреварва с 34 дни англичаните, водени от капитан Робърт Скот.

Той е и първият човек, дружно с Оскар Вистинг, бил и на двата полюса на планетата. Освен това, ръководената от него въздушна трансарктическа експедиция от 1926 година е първата, измежду деклариралите, че са достигнали Северния полюс, без това да се оспорва от никого. Амундсен е първият, направил морски преход през Северозападния морски път към Северна Америка, а по-късно провежда втората сполучлива експедиция през Североизточния морски път към Сибир, като по този метод става първият човек, направил околосветско пътешестване оттатък полярния кръг. Той става и един от пионерите в потреблението на авиацията - хидроплани и дирижабли, в полярните проучвания.

Роалд Амундсен умира през 1928 година при издирването на претърпялата злополука арктическа експедиция на италианския строител на дирижабли и откривател на Арктика -Умберто Нобиле. Тя претърпяла злополука в Северния ледовит океан на дирижабъла "Италия ". Амундсен излетява на 18 юни на хидросамолета "Латам 47 ", само че изчезва безследно в Баренцово море.

Произходът на рода Амундсен може да се наблюдава до XVII век - те са селяни от остров Асмальой в граничните води сред Норвегия и Швеция. По-късно фамилията се реалокира и се захваща с различен бизнес - то имат 20 ветрохода и един параход, както и лична корабостроителница.

Роалд Амундсен е роден на 16 юли 1872 година в Борге. Децата в фамилията на Йенс Амундсен се занимават със спорт от ранна възраст
През 1886 година умира татко му - Йенс Амундсен. Майка му се стреми към интелектуална кариера за най-малкия си наследник, по тази причина фамилията се реалокира в столицата Кристиания, близо до кралския замък. По нейно гледище Роалд стартира да следва медицина в Университета на Кристиания, само че след нейната гибел на 9 септември 1893 година напуща медицинския факултет. По думите му: "С голямо облекчение напуснах... университета, с цел да се отдам напълно на реализирането на фантазията на живота си ". Другият фактор в неговото развиване е запознаването му с историята за покоряването на Северозападния морски път и ориста на контраадмирал Джон Франклин. Влияние върху него оказва и познанството му с известния полярен откривател Ейвин Аструп, на чиито лекции участва още в университета. На 24 юни 1893 година е измежду тълпата, изпращаща експедицията към Северния полюс на Фритьоф Нансен.

След нейния триумф Амундсен взема решение да се посвети на изследователска активност.

След няколко полярни експедиции той стартира да възнамерява покоряването на Северния полюс.

Но откакто северният връх на Земята е доближат през 1909 година от Фредерик Кук и след това от Робърт Пири, Амундсен трансформира проектите си. Когато отпътува с кораба "Фрам ", употребен по-рано от Фритьоф Нансен, единствено трима души знаят за същинската цел на експедицията: Амундсен, брат му Леон и капитана на "Фрам " Торвалд Нилсен. Амундсен се притеснява, че Нансен ще откаже да му даде "Фрам ", а също така евентуално желае да резервира в загадка от Робърт Скот, че ще стане негов съперник в покоряването на Южния полюс.

На 14 януари 1911 година, експедицията доближава северния бряг на шелфовия хладилник Рос и в Китовия залив разтоварва хранителни запаси и построява базов лагер, който е наименуван "Фрамхайм " ( "Домът на Фрам "). Китовият залив се намира с 96 км по-близо до Южния полюс от нос Евънс, където британската експедиция, ръководена от Скот, построява своя базов лагер. Макар да има предимство с изграждане на базов лагер по-близо до Южния полюс, Амундсен би трябвало да се пребори с предизвикването да открие път през безусловно чужд терен, до момента в който Скот има намерение да употребява пътя, открит от Ърнест Шакълтън през 1908 година, преминаващ по ледника Бирдмор и достигащ до антарктичното плато.

Амундсен и хората му прекарват зимните месеци в изграждане на лагери с хранителни запаси, а самия преход до полюса считат да осъществят, откакто стартира стопляне по време на антарктичната пролет.

На 19 октомври обаче стартира взлом, в който вземат участие единствено петима души. Взимат четири шейни с 52 кучета. Бурното време затруднява мощно напредването. На 7 декември доближават най-южната широчина, достигана до тогава. Мястото се намират на 180 км от Южния полюс.

На 14 декември 1911 година петимата, дружно с впряг от 16 кучета, доближават до Южния полюс. Там те оставят дребна палатка и писмо, в което разказват достижението си, ако не съумеят да се приберат до "Фрамхайм ".

Амундсен изпреварва с цялостен месец британската експедиция на Робърт Скот, който намира гибелта си по противоположния път, на 11 благи от избавителния лагер с хранителни запаси. След покоряването на Южния полюс Амундсен е посрещнат в родината си триумфално.

Днес неговото име носят връх и хладилник в Антарктида, море в Тихия океан, метеорит, кратер на Луната, полуостров на северозападното крайбрежие на Гренландия, американска полярна станция на Южния полюс, норвежки военноморски транспортен съд и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР