На днешния ден през 1909 г. официално е открита Софийската

...
На днешния ден през 1909 г. официално е открита Софийската
Коментари Харесай

Софийската синагога е най-голямата сефарадска синагога в Европа

На днешния ден през 1909 година публично е открита Софийската синагога. Тя се намира в центъра на София, на улица "Екзарх Йосиф " №16, директно до Халите, покрай улица "Пиротска " и близо до Женския пазар - най-големият открит пазар в София. По-стари негови имена са "Житен пазар " и "Конски пазар ". Обособява се като пазар "още преди Освобождението от осмонско господство през 1878 година " До пазара се намира православният храм "Св. св Кирил и Методий ".

Софийската синагога е издигната през 1909 година по план на известния австрийски проектант Фридрих Грюнангер, който взима за модел синагогата във Виена, разрушена по-късно от нацистите. На същото място се е издигала остарялата синагога на София, наречена "Ахава и хасед ".

Фридрих Грюнангер (на немски: Friedrich Grünanger) e проектант от немско-трансилвански генезис, живял и работил в България. Той е представител на късния историзъм, на еклектичния жанр и виенския барок и сецесион. От 1879 година е назначен в Дирекцията на публичните здания към Министерството на вътрешните работи на България и градски проектант на Разград, по-късно велможа проектант на княз Александър Батенберг и княз Фердинанд.

Грюнангер е създател на многочислени забележителни жилищни и публични здания в разнообразни градове в България, като проектира и строи с спирания най-вече в София до 1914 година. През 1908-а той се пенсионира и се връща в Австро-Унгария, като се открива в Залцбург. В интервала 1911-1914 година е още веднъж в София, само че Първата международна война приключва активността му у нас. Умира на 14 декември 1929 година в Залцбург на 73-годишна възраст. През 2012 година на Фридрих Грюнангер е наречена улица в софийския квартал "Овча купел ".

Софийската синагога публично е открита на 9 септември 1909 година. Тя е най-голямата на Балканския полуостров и трета в Европа (след синагогите в Будапеща и Амстердам), както и най-голямата сефарадска (испано-еврейска) синагога на континента (прието е с този термин да се назовават живелите на Иберийския полуостров евреи и техните потомци). Сградата може да побере над 1000 души в централното помещение (предназначено за мъжете) и по вътрешните балкони (където се молят жените). Истинско произведение на изкуството е най-големият в страната полилей (с тегло 2 тона), който украсява храма. В двора има микве - дребна баня за ритуални юдейски умивания.

По време на бомбардировките над София през 1944 година Синагогата е улучена няколко пъти. Балконът, както и няколко колони в основната зала, били отчасти разрушени. Изложени на атмосферните условия, фините и изящни стенни орнаменти били развалени. Бомбардировките също по този начин унищожили и известната юдейска библиотека на общността, като множеството от най-ценните еврейски книги изгорели.

От 8 май 1992 година Синагогата приютява Еврейския исторически музей. В нея има експозиции за еврейската общественост в страната, холокоста и спасяването на евреите в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР