На днешния ден през 1901 г. са раздадени първите Нобелови

...
На днешния ден през 1901 г. са раздадени първите Нобелови
Коментари Харесай

През 1901 г. са обявени първите Нобелови лауреати

На днешния ден през 1901 година са раздадени първите Нобелови награди. За достиженията си във физика тя е връчена на Вилхелм Рьонтген. На 8 ноември 1895-а немският физик открива и документира електромагнитно лъчение, известно през днешния ден като рентгеново. Апаратът, основан от Рьонтген за тази цел, е прочут като рентгенов уред. Той назовава лъчението Х-лъчи, защото тяхната природа е била непозната.

За достижения в химията премията отива при Якоб Вант-Гоф, за физиология и медицина - при Емил Беринг, за литература - при Рене Сюли Прюдом, а за мир - при Фредерик Паси и Жан Анри Дюнан.

От десетилетия оценките си връчват в Концертната зала в Стокхолм - столицата на Швеция.

Френският стихотворец и есеист Рене Франсоа Арман Прюдом (на френски: René Armand François Prudhomme), прочут като Сюли Прюдом (на френски: Sully-Prudhomme), е първият притежател на Нобеловата премия за литература за 1901 година.

Сюли Прюдом е роден на 16 март 1839 година в Париж, Франция, в фамилията на търговец. Баща му умира, когато той е едвам двегодишен и детството му минава в изключителна беднотия. Майка му е принудена да се пресели в къщата на брат си.

На осемгодишна възраст Прюдом постъпва в лицея "Бонапарт ", където се увлича от математиката, философията и типичен езици. След като приключва лицея се готви да постъпи в политехническото учебно заведение с желание на стане инженер, само че съществено заболяване на очите го принуждава да се откаже.

За да изкарва прехраната си, става чиновник в стоманолеярния цех "Шнайдер - Крьозо ", само че скоро напуща и се връща в Париж, където известно време учи право. През 1860 година постъпва като служител в адвокатска фирма на нотариус, а вечер учи литература, философия, написа лирика и през 1865-а излиза от щемпел първият му лиричен алманах "Строфи и поеми " (на френски: Stances et Poèmes), подписан с псевдонима Сюли Прюдом (пълното име на татко му). Френският критик Шарл-Огюстен дьо Сент-Бьов дава висока оценка на тази първа книга, а всеобщото утвърждение го окуражава да се посвети напълно на литературата. На идната година издателят Алфонс Льомер включва стиховете на Сюли Прюдом в сборника, озаглавен "Съвременният Парнас " (на френски: Le Parnasse contemporain), който става книжовен манифест на "парнасците " - млади поети, застанали против лирическата екзалтация на романтическата школа.

В началото на 1870 година поетът е покъртен мощно, когато в продължение на безусловно няколко дни умират майка му, чичо му и вуйна му. През юли същата година стартира Френско-пруската война и Прюдом постъпва като доброволец в опълчението. Продължителната блокада на Париж от пруската войска и тежкият живот във военното време унищожават здравето му и той получава парализа на нозете. По време на лекуването написа патриотични стихове, които излизат в книгата "Военни усещания " (на френски: Impressions de la guerre, 1870 г.).

През 1881-а Сюли Прюдом е определен за член на Френската академия.

През 1901 година той става първият лауреат на Нобеловата премия за литература: "за забележителни литературни достолепия, висок идеализъм и художествено съвършенство, а също за извънредно комбиниране на психика и гений, за което свидетелстват неговите книги ". Това е ненадейно за всички, които считат за най-вероятния кандидат Лев Толстой. Международният спор и жестоката рецензия от страна на някои литературни среди, които смятат, че Прюдом не е заслужен за тази награда, утежняват здравето му. Заради парализата той не взе участие персонално при награждаването и дипломата му на лауреат е връчена на посланика на Франция в Швеция. Нобеловата награда той подарява за издаване на първи поетични книги на млади френски поети.

Вече съществено болен, поетът се обръща към християнската апологетика на Блез Паскал и написа трактата "Истинската вяра на Паскал " (на френски: La Vraie Religion selon Pascal, 1905 г.). В творбата си "Психология на свободния избор " (на френски: Psychologie du libre arbitre, 1906 г.) Сюли Прюдом стига до извода, че свободата на избора е заложена в природата и затова е оправдана.

Сюли Прюдом умира на 6 септември 1907 година във вилата си в Шатне Малабри край Париж на 68-годишна възраст. Погребан е в гробището Пер Лашез (Cimetière du Père Lachaise) - най-голямото гробище в Париж и измежду най-известните в света. Наречено е на Франсоа де ла Шез, изповедник и нравствен лидер на Луи XIV, в чиято градина е построено.

По стихове на поета Сюли Прюдом композиторите Габриел Форе и Цезар Франк основават музика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР