На днешния ден през 1893 г. в Лондон са поставени

...
На днешния ден през 1893 г. в Лондон са поставени
Коментари Харесай

Лейбъристката партия е на политическата сцена вече 127 години

На днешния ден през 1893 година в Лондон са сложени основите на Лейбъристката партия на Англия. За публична дата за учредяването й се приема 27 февруари 1900 година.

Лейбъристката партия (Labour party, Работническа партия) е политическа лявоцентристска партия в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. Тя е една от трите съществени партии в политическия живот на кралството.

Последното английско държавно управление, издигнато от Лейбъристката партия, е това на Джеймс Гордън Браун (James Gordon Brown), който е премиер-министър на Англия от 2007 до 2010 година. На парламентарните избори през 2010-а Лейбъристката партия заема второ място с 35.2% от гласовете и излиза в съпротива на съдружното държавно управление на консерватори и либералдемократи. И по този начин е досега.

Известни лейбъристи през годините са Рамзи Макнодалд, Клемент Атли, Харолд Уилсън, Джеймс Калахан, Нийл Кинък, Тони Блейър.

Към момента водач на партията е Джереми Бърнърд Корбин (Jeremy Bernard Corbyn). Британският политик е лидер на опозицията в страната от септември 2015 година. Депутат е от изборен регион Ислингтън Норт от изборите през 1983 година насам.

Може да се каже, че Антъни Чарлс Линтън Блеър (Anthony Charles Lynton Blair), прочут като Тони Блеър, е най-ивестното име в партията. Той е водач на Лейбъристката партия от 1994 година и министър-председател на Обединеното кралство от 1997 до 2007 година. Блеър е роден в Единбург (Шотландия) на 6 май 1953 година. Той е най-младият министър-председател след 1812 година, най-дълго задържалият се представител на партията на този пост и единственият неин водач, спечелил три поредни изборни победи.

Заедно с Гордън Браун и Питър Манделсън прокарва по-центристка ориентировка на партията, известна като "нови лейбъристи ".

След атентатите на 11 септември 2001 година политическите му изяви са главно в интернационален проект, най-много свързани с така наречен "Война с тероризма ". Безрезервната му поддръжка за президента на Съединени американски щати Джордж Буш (2001-2009 г.) е причина за редица обидни или подигравателни прякори - "Пуделът на Буш ", "губернаторът на 51-я щат ", "външният министър на Съединени американски щати ", "Tony Bliar " (от англ. liar, лъжец).

Лейбъристката партия е член на Социалистическия интернационал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР