На днешния ден през 1887 г. британският писател Артър Конан

...
На днешния ден през 1887 г. британският писател Артър Конан
Коментари Харесай

Преди 131 г. се ражда детективът Шерлок Холмс

На днешния ден през 1887 година английският публицист Артър Конан Дойл разгласява роман, в който за първи път основен воин е детективът Шерлок Холмс.

Британският публицист сър Артър Игнейшъс Конан Дойл (Sir Arthur Ignatius Conan Doyle), доктор по обучение, е създател на романи и разкази. Удостоен е с почетното звание "рицар-бакалавър ", от което носи благородническата купа сър.

Конан Дойл е прочут най-много като основател на облика на детектива Шерлок Холмс и неговия асистент лекар Уотсън, само че също по този начин и като създател на научнофантастични разкази, исторически романи, пиеси и лирика. Конан Дойл спомага и за разпространение на мистерията на кораба "Мария Селесте ". От 10-те на ХХ век до края на живота си е последовател и деен пропагандист на спиритуализма.

Шерлок Холмс (Sherlock Holmes) е книжовен воин от книгите на Артър Конан Дойл. Фигурата на детективът се появява в 56 описа и 4 романа, написани в интервала 1887-1927 година. В множеството от разказите Шерлок Холмс взе участие като съветващ детектив, който оказва помощ на търсещи от него клиенти или подкрепя полицията в лицето на контрольор Лестрейд. При това Шерлок Холмс е разказан като цялостна диаметралност на тогавашната полиция, която постоянно е затруднена да разкрие закононарушенията. Той работи дедуктивно, постоянно без да напуща дома си и разкрива изненадващо огромен % от случаите.

Негов пръв асистент в следствията е доктор Джон Уотсън, армейски доктор, завърнал се от работа в Афганистан. Приятелството на Шерлок Холмс и Доктор Уотсън стартира, когато през 1881 година Уотсън става съквартирант на Холмс на улица "Бейкър Стрийт " №221Б. Тази начална история Артър Конан Дойл разказва в романа "Етюд в алено ". Почти всички истории Конан Дойл пресъздава през гледната точка на Уотсън, като от фабулата на разказите излиза наяве, че Уотсън написа и разгласява историите за своя другар.

Фигурата на Холмс създателят построява в течение на разказите като студена, точна и лишена от страсти. Всяко деяние на Холмс се управлява от здравия разсъдък. Често Холмс бива сравняван с машина. Въпреки това на моменти създателят придава на героя си и типични човешки качества - неспокойствие, боязън, угризения. Шерлок Холмс постоянно свири в историите на своята цигулка Страдивариус и пуши лула, само че типичната форма на лулата, с която през днешния ден е рисуван, не е разказана на никое място в разказите.

През годините обликът на детектива от "Бейкър Стрийт " е обект на доста екранизации в киното и малкия екран. През 2010 и 2012 година BBC-One излъчва осъвременена телевизионна акомодация за Шерлок Холмс, сериалът "Шерлок ", основана от писателите на Доктор Кой Стивън Мофат и Марк Гатис, в която взимат присъединяване Беведикт Къмбърбач и Мартин Фрийман като Шерлок и Уотсън. Може би най-популярната екранизация, която не е британско произвеждане, е известната и на българския фен руска версия на "Ленфилм " с Василий Ливанов и Виталий Соломин, снимана сред 1979 и 1986 година.

Фигурата на Шерлок Холмс намира място и в комиксите . "Дайнамайт Ентъртейнмънт " (Dynamite Entertainment) през 2009 стартира издаването на COMPLETE Sherlock Holmes, написана от Леа Мур (Leah Moore) и Джон Репион (John Reppion) с рисунки на Арон Кембъл (Aaron Campbell). "Муунстоун Букс " (Moonstone Books) издават истинска история, в която го изправят против други творения на 19 век като Невидимия човек, Дракула, Карл Колчак. Освен това 135-годишния Холмс, се появява в Детектив Комикс на ДиСи Комикс (DC) за 50-годишнината от издаването на комикси. WILDSTORM, поделение на DC Comics, разгласява приключенията на първия консултиращ детектив под заглавието Victoria Undead, в което се изправя против злия проект на професор Мориарти и неговата вълна от зомбита.

В комикс поредицата на Алан Мур (Alan Moore) и Кевин О "Нийл (Kevin O'Niel) "Лигата на невероятните джентълмени " (League of Extraordinary Gentlemen) Шерлок Холмс се поява за няколко страници, показващи конфликта сред него и професор Мориарти при Райхенбахските водопади.

Холмс и Уотсън поемат по следите на загубен марсианец в комикса "Шерлок Холмс в "Случая на изчезналия марсианец " (Sherlock holmes and the case of the missing martian), написан от Дъг Мъри и Топър Хелмерс.

Шерлок Холмс и неговата галактика са употребявани и в разнообразни компютърни и видеоигри .

P.S.

- "Бейкър стрийт " №221Б е фиктивен адрес. По времето, когато са писани творбите, улицата е имала единствено 100 номера. Днес на особено основания номер 221Б се обитава Музеят на Шерлок Холмс. На 24 септември 1999 година на ул. "Бейкър стрийт " е открит монумент на Шерлок Холмс.

- "Смъртта " на Шерлок Холмс при неговата съдбовна среща с проф. Мориарти е при Райхенбахските водопади. Днес пътеката, която води до тях, се назовава "Пътека на Шерлок Холмс " (в описа "Последен случай ").
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР