На днешния ден през 1865 г. Отава става столица на

...
На днешния ден през 1865 г. Отава става столица на
Коментари Харесай

Отава - прелестната и чиста столица на Канада

На днешния ден през 1865 година Отава става столица на Канада, най-голямата страна в Северна Америка. Това става допустимо откакто на 31 декември през 1857 година кралица Виктория избира и показва този град за столица на отвъдморската колония. Канада се простира от Атлантическия океан на изток до Тихия на запад и до Северния ледовит на север. Тя е втората по величина страна в света, а нейната обща граница със Съединените щати на юг и северозапад е най-дългата в света.

Отава (на британски Ottawa) е четвъртият по величина град в страната. Намира се в източната част на най-населената провинция Онтарио, на едноименната река (на френски: Rivière des Outaouais; на британски: Ottawa River). Населението на самия град е 883 391 индивида, а цялата столична община има 1 236 324 поданици (по данни от 2011 г.).

Градът е учреден през 1826 година с името Байтаун (Bytown), на името на подполковник Джон Бай, под чиито заповеди се строял канала Ридо, който минава през града, а след това през 1855-а приема настоящето си название Отава. В идващите години той се трансформира в софтуерен и политически център на Канада. Първоначалните граници на града са уголемяват последователно посредством включването на нови региони. През 2001 година територията на града нараства доста посредством обединяването на нови градове.

Името "Отава " произлиза от думата "adawe " и значи "търгуване ". Първоначално в града се заселват ирландци и французи и Отава става мултинационален град с разнообразно население.

Любовта на жителите към града си и грижовното отношение към всичко в него дава съображение на "Мърсър " (консултантска фирма) да сложи Отава на второ място по качество на живот в Америка и на 14-то място в света. Също по този начин градът е класиран като вторият най-чист град в Канада и на 3-то място в света.

Освен това през 2012 година Отава беше класирана за трета поредна година като най-хубавия град за живеене от "Мънисенс " (списание).
Отава е отечество на някои от най-известните канадци. Пол Анка (роден през 1941 г.) - артист, текстописец, композитор от 1955 година до наши дни в стиловете поп, джаз, рок.

Маргарет Атууд Елинор (родена на 18 ноември 1939 г.) е канадска поетеса, писателка, книжовен критик, есеист, известна със своя шовинизъм и феминизъм. Тя е била в листата за британската премия "Букър " пет пъти и я е печелила два пъти.

Тук е роден космонавтът Стивън Маклейн (1954 г.). Той става първият канадски астронавт, който работи с роботизираната ръка "Canadarm2 ". Маклейн прави първата си галактическа разходка, от към седем часа, с цел да задейства неразтворени слънчеви панели и става вторият канадец, след Кристофър Хадфийлд, излязъл в открития Космос.

Певицата Аланис Морисет (родена 1974 г.) Също е от Отава. Свири на пиано и композира песни още като дете, а през 1991 година издава първия си албум Alanis ( "Аланис "), като единствено в Канада са продадени 100 000 екземпляра.

В началото на 1996 година Аланис Морисет е номинирана за премия "Грами ". Скоро по-късно тя записва песента Ironic, която става нейният максимален шлагер. През същата година печели няколко награди "Грами ", в това число за албум на годината и ария на годината. Jagged Little Pill е продаден допълнително от 30 милиона копия и е един от най-успешните албуми в музиката въобще.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР