На днешния ден през 1851 година започва да излиза американският

...
На днешния ден през 1851 година започва да излиза американският
Коментари Харесай

Вече 168 г. Ню Йорк Таймс поддържа духа на консерватизма

На днешния ден през 1851 година стартира да излиза американският всекидневник "Ню Йорк Таймс " (The New York Times). Той е владеене на "Ню Йорк Таймс Къмпани ", която издава и други огромни вестници като "Интернешънъл Хералд Трибюн ", "Бостън Глоуб " и още 40 други издания.

Погледнато стилистично вестникът е по-скоро закостенял. Когато се приказва за хора се указва тяхното качество (например поста им), а освен семействата (изключение прави спортната секция на вестника, където семействата без обръщение). Стремежът е заглавията да бъдат описателни, а към главните публикации има подзаглавие, което дава спомагателна информация за публикацията. "Таймс " се отпечатва във формат от 8 колони и то години откакто другите вестници минаха във формат от шест колони, като "Таймс " е един от последните вестници, който позволи цветни фотографии на страниците си.

"Ню Йорк Таймс " е учреден от Хенри Джарвис Реймънд и Джордж Джоунс. Реймънд също по този начин е един от създателите на организацията Асошиейтед Прес през 1856 година. Адолф Окс придобива "Таймс " през 1896 година и под неговото управление вестникът придобива интернационална популярност. Той покачва тиража му и издига неговата известност. През 1897 година точно Окс слага лозунга "За всички вести, които стават за печатане ", който се възприема от мнозина като леко заяждане с конкурентните вестници в Ню Йорк, като да вземем за пример "Ню Йорк Уърълд " и "Ню Йорк Джърнъл Американ ", известни с "жълтите " си публикации.

Първоначалният план е "Таймс " да се разгласява всяка заран като се изключи неделя, само че по време на Гражданската война стартира да се издава и в неделя, което е процедура на другите огромни издания. Вестникът печели първата си премия "Пулицър " за репортажи и публикации, отдадени на Първата международна война през 1918-а. През идната година прави първата си трансатлантическа доставка за Лондон.

Известната кръстословица на "Таймс " се появява за първи път през 1942 година като прибавка. "Ню Йорк Таймс Корпорейшън " купува радиостанцията за класическа музика WQXR през 1942 година. Секцията, отдадена на мода почва да се разгласява през 1946-а. "Таймс " също по този начин започва през 1946 година и интернационално издание, което обаче стопира да се издава през 1967 година, когато се причислява към притежателите на "Интернешанъл Хералд Трибюн " и "Вашингтон Поуст " и дружно почват издаването на "Интернешанъл Хералд Трибюн " в Париж.

Делото "Ню Йорк Таймс " против Съливан от 1964 година съставлява значимо събитие, обвързвано с правното определение на "клевета ". Този случай слага стандартите за установяване на понятието "преднамерена преднамереност ". Рубриката на "Таймс " за кулумисти излиза от 1970 година, а през 1996-а минава и в уеб пространството като дава достъп на читателите си от целия свят до наличието си. Новият основен офис на вестника съставлява небостъргач, планиран от Ренцо Пиано, като адресът му е пресечката на 41-а улица и 8-мо Авеню в Манхатън, вестникът се реалокира там 2007-а.

Според мнозина през днешния ден "Ню Йорк Таймс " е най-надеждният и почитан всекидневник в Америка. Традиционно в него се отпечатват цялостни стенограми на важи изявления и диспути, като да вземем за пример президентските диспути. В момента вестникът е благосъстоятелност на "Ню Йорк Таймс Къмпани ", в която наследниците на Адолф Окс и в частност фамилията Шлузбергер, имат водеща роля.

"Таймс " досега е спечелил 90 награди "Пулицър ", което съставлява най-престижната премия за публицистика в Съединени американски щати. Тя се връчва от Колумбийският университет, като вестникът държи върха за най-вече награди за една година - седем, за 2002-а. "Таймс печели премията "Пулицър " за серия от публикации на публицистите Дейвид Барстоу и Лоуел Бергман, изследващи казуса за сигурността на работното място.

През 2004 година "Таймс " публично се извинява на своите читатели, че не е провел задоволително лични следствия и е бил оставен да бъде подведен от администрацията на президента Джордж Уокър Буш (Републиканска партия) за съществуването на оръжия за всеобщо поразяване в Ирак.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР