На днешния ден през 1787 г. във Филаделфия (щат Пенсилвания)

...
На днешния ден през 1787 г. във Филаделфия (щат Пенсилвания)
Коментари Харесай

Във Филаделфия е подписана конституцията на САЩ

На днешния ден през 1787 година във Филаделфия (щат Пенсилвания) е подписана конституцията на Съединени американски щати.

Конституционният конвент на Съединени американски щати (известен съшо като Филаделфийски конвент и Федерален конвент ) се организира от 14 май до 17 септември 1787 година, във Филаделфия, с цел да позволи проблеми в ръководството на Съединените американски щати, които действат под Устава на конфедерацията след независимостта от Англия. Въпреки че се допуска, че Конвентът е предопределен за инспектиране на Устава на конфедерацията, желанието през цялото време на мнозина от поддръжниците му, основни измежду които са Джеймс Мадисън и Александър Хамилтън, е да сътвори ново държавно управление, а не да се поправи съществуващото. Делегатите избират Джордж Уошингтън да ръководи Конвента. Резултатът от Конвента е Конституцията на Съединени американски щати, поставяйки го измежду най-значимите събития в историята на Съединени американски щати.

Случилото се е изцяло разумно. Филаделфия е измежду най-старите и най-важни в историческо отношение градове в Съединени американски щати.

Той се появява на картата през 1681 година като част от английското завземане на Америка. Уилям Пен е създателят на Пенсилванската провинция - британската северноамериканска колония, която става след това американския щат Пенсилвания. Той назовава селището Филаделфия, което на гръцки значи "братска обич ". През 1701 година то става град. Макар първоначално да е безпаричен, градът става значим търговски център с търпими житейски условия към 50-те години на VIII век. Бенджамин Франклин, изтъкнат жител по това време, оказва помощ за подобряването на градските услуги и основава нови такива, като да вземем за пример пожарна, библиотека и една от първите лечебни заведения в колониална Америка. Основават се редица метафизичен общества, които стават центрове на интелектуалния живот на града. Тези общества развиват и финансират нови индустрии, привличайки опитни и интелигентни имигранти от Европа.

Значимостта на Филаделфия и нейното централно местонахождение в колониите вършат града натурален център на Американската гражданска война. Към 50-те години на XVIII век Филаделфия към този момент е задминала Бостън като максимален град и е най-оживеното пристанище в Британска Америка и второто в Британската империя след Лондон. Градът е хазаин на Първият континентален конгрес (1774 г.) преди експлоадирането на революцията, Вторият континентален конгрес (1775-1776 г.), на който е призната декларацията за самостоятелност на Съединени американски щати по време на войната, и Конституционния конвент (1787 г.) след войната. Няколко борби се водят във и отвън Филаделфия.

През 18 век градът е най-населеният в страната. Тогава той е по-влиятелен в политическо отношение от Бостън и Ню Йорк. Филаделфия служи като краткотрайна столица на Съединени американски щати, до момента в който новата столица се строи във Вашингтон от 1790 до 1800 година. Едно от най-големите имена в развиването на града в този интервал е Бенджамин Франклин (Benjamin Franklin) - политик, държавник, академик, издател, посланик, откривател и един от Бащите-основатели на Съединени американски щати. Значимостта на Филаделфия и нейното централно местонахождение в колониите вършат града натурален център на Американската гражданска война.

Градът остава най-големият в младата нация до края на 18 век, бидейки финансов и културен център на страната.

Филаделфия (Philadelphia), именуван още "Фили " или " градът на братската обич " , е ситуиран Североизточната част на Съединени американски щати. Това е шестият максимален град в Съединени американски щати и най-големият град в щата Пенсилвания, както по повърхност, по този начин и по население. В града през днешния ден живеят над 1 580 863 души. Ако, обаче се считат и прилежащите територии към града, популацията доближава 6 262 182. Градът се простира около реките Делауеър и Скукал, не доста надалеч от Ню Йорк - на към 130 км югозападно.

Историята на Филаделфия притегля доста туристи през днешния ден и това е един от значимите браншове в стопанската система му. Градът е прочут и с културните си обичаи и със своите музеи. Във Филаделфия могат да се видят най-различни архитектурни стилове - от времето на крал Джордж, на кралица Ана, паладийски, готически, гръцки подем, показани от формалните здания от най-ранния интервал на града и от викторианските подредени една до друга жилищни здания, които към момента доминират в доста от градските региони и съжителстват "мирно " със свръхмодерните небостъргачи.

В Филаделфия може да се види и " Индипендънс Хол " . В издигната през 1732 година постройка от червени тухли за съвещания на законодателния орган на щата, е гласувана и на 4 юли 1776 година подписана Декларацията за самостоятелност. Тук е признат Договорът за формиране на конфедерацията през 1778 година и също тук патриотите създават плана за Конституцията на Съединени американски щати през 1787 година. Оригиналните екземпляри на Декларацията и Конституцията са изложени в Западното крило на постройката.

В съседство е Конгресната зала , в която Сенатът и Камарата на представителите на Съединени американски щати се събират през 1790 и 1800 година, преди Филаделфия да отстъпи ролята си на столица на Вашингтон. В тази постройка е признат Законът за правата (първите 10 ремонти на Конституцията). Наблизо е също и тежката 942 кг Камбана на свободата (Liberty Bell), излята в британска леярна през 1752 година и в продължение на повече от два века един от най-важните знаци на свободата в света
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР