На днешния ден през 1709 г. случайно минаващ кораб прибира

...
На днешния ден през 1709 г. случайно минаващ кораб прибира
Коментари Харесай

Морякът Александър Селкирк вдъхновява образа на Розинзон Крузо

На днешния ден през 1709 година инцидентно минаващ транспортен съд прибира от остров Мас а Тиера корабокрушенеца Александър Селкирк, който по-късно става прототип на литературния воин на писателя Даниел Дефо - Робинзон Крузо, от едноименния разказ.

Александър Селкирк (Alexander Selkirk, Selcraig, 1676- 13 декември 1721 г.) е шотландски моряк, прекарал 4 години и 4 месеца на уединен остров. Известен е с това, че е прекарал няколко години (оставен през 1704 година и открит през 1709 г.) на необитаемия остров Мас а Тиера (на испански: Más a Tierra, преименуван на Робинзон Крузо през 1966 г.), който влиза в състава на островите Хуан Фернандес в Тихия океан, на 640 км от крайбрежието на Чили.

Счита се, че Александър Селкирк е първообраз на Робинзон Крузо - основния книжовен воин от едноименния разказ на Даниел Дефо. Селкирк е избухлив юноша и се причислява към буканиерските пътувания към южните елементи на Тихия океан по време на Войната за испанското завещание. Буканиерите били капери и ипирати, които атакували френските и испанските кораби в Карибско море през ХVІІ и ХVІІІ век. Една такава експедиция е командвана от Уилям Дампир. Корабът му дебаркира на островите Хуан Фернандес, с цел да събере хранителни запаси, а Селкирк прави вярна преценка, че корабът не е кадърен за корабоплаване и поисква да бъде оставен на острова.

Когато най-сетне е избавен от английския капер Удс Роджърс, Селкирк към този момент е ловък ловджия и сполучливо употребява откритите запаси на острова. Историята му е необятно разгласена, откакто се връща в Англия, ставайки източник на ентусиазъм за писателя Даниел Дефо.

Даниъл Дефо (Daniel Defoe, 1660-26 април 1721 г.), роден като Даниъл Фоу (Daniel Foe), е британски публицист и публицист, станал прочут с романа си "Робинзон Крузо ". Представител на Просвещението. Автор на панфлети, сатири, есета по политически, стопански и обществени проблеми, документална прозаичност.

Островът "Робинзон Крузо " (на испански: Isla Robinsón Crusoe), до 1966 година прочут като остров Más a Tierra (Близо до земята), е най-големият остров от архипелага Хуан Фернандес, който е под чилийски надзор. Разположен е на 674 км западно от Южна Америка в южната част на Тихия океан. Архипелагът се състои от три острова - Робинзон Крузо, Алехандро Селкирк и дребния остров Санта Клара. Островът "Робинзон Крузо " се отличава с планински и хълмист терен, като най-високата точка връх El Yunque се намира на 916 м над морското ниво. Интезивна ерозия е довела до образуването на стръмни долини. В югозападната част на острова се е формирал стеснен полуостров, наименуван Cordon Escarpado.

Тук е мястото, където морякът Александър Селкирк е бил зарязан през 1704 година и е прекарал пет години в безспорна самотност. Съобразявайки се с литературните асоциации, свързани с острова, през 1966 година държавното управление на Чили го преименува на остров "Робинзон Крузо ".

От 1877 година трите острова са оповестени за биосферни резервати с изключително огромна значителност заради огромния брой представители на флората и фауната, които са ендемити. Особено известно измежду тях е аленото колибри.

Населението на остров "Робинзон Крузо " наброява 500-600 души, които живеят в селото Сан Хуан Баутиста (San Juan Bautista). Стотици туристи посещават острова годишно. Сред основните атракции е водолазното гмуркане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР