На днешния ден през 1620 г. от Плимут (Англия) потегля

...
На днешния ден през 1620 г. от Плимут (Англия) потегля
Коментари Харесай

Пилигримите създават първата английска колония в Америка

На днешния ден през 1620 година от Плимут (Англия) потегля корабът "Мейфлауър ", чиито пасажери основават в Плимут (щата Масачузетс), първата непрекъсната британска колония в Америка, на брега на Атлантическия океан.

"Мейфлауър " (Mayflower, безусловно: "майско цвете ") е известният транспортен съд, употребен от Пилигримите през 1620 година за плаването им от Саутхемптън (Англия), до втората сполучлива британска колония в Северна Америка - Плимут в Масачузетс, която става по-късно част от Съединените щати. Пилигрими (мн.ч.) постоянно се назовават ранните заселници от Плимутската колония (днес Плимут (Масачузетс)). Заселниците потеглят на 16 септември 1620 година от Плимут (Англия) с кораба "Мейфлауър " и след изтощително корабоплаване на 21 ноември дебаркират покрай нос Кейп Код в Нова Англия. Пътуването лишава 66 дни. На борда на кораба има 102 пасажери и към 25-30 души екипаж. "Мейфлауър " има огромно значение в ранното заселване на Америка и последвалото основаване на Съединените щати. Историята му е значима икона в културата и историята на Съединени американски щати и до наши дни.

Пътуването е въодушевено от първата сполучлива британска колония в Северна Америка - Джеймстаун, през 1607 година. Джеймстаун е първото непрекъснато населено място на колонията Вирджиния при британската колонизация на Америка. Според археолога Уилям Келсо "В Джеймстаун е началото на Британската империя... това е нейната първа колония ".
Плѝмут (на британски Plymouth) е град в Югозападна Англия, в церемониалното графство Девън (по-рядко и импровизирано наричано Девъншър). Разположен е на полуостров Корнуол при вливането на реките Плим и Тамар в Ла Манш. Градът е учреден е през 13 век.

Плимут е значимо външнотърговско пристанище на протока Ла Манш. Днес е огромен жп възел и военноморска база, със фабрики, работещи в машиностроенето, корабостроенето, химическата и порцелановата индустрия. Градът е риболовна база и център на морски биологичен институт.

В Плимът се намира и един от най-големите университети във Англия - Плимутският университет (University of Plymouth) - най-големият по брой студенти в Югозападна Англия и петият във Англия. Има съвсем 30 000 студенти и повече от 3000 чиновници, а годишният му приход е 110 милиона лири. Университетът предлага огромно многообразие от специалности, като е утвърден за водещо висшо образователно заведение в региона на морски мениджмънт и логистика, морско инженерство, морска биология, океанология и екология. Добри са също по този начин стратегиите по право, география, логика на психиката, изобразително изкуство и снимка.

В Плимът и покрайнините му са снимани по-голямата част от филмите по романите на британската писателка Роузамънд Пилчър (Rosamunde Pilcher). В България е издадена като Розамунде Пилхер .

В Плимут през 1927 година е родена Мерсия Макдермот (Mercia McDermott) - английска историчка и писателка, задграничен член на Българска академия на науките от 1987 година и лекар хонорис идея на Софийския университет от 2007 година. От 1962 до 1989 година с къси спирания, общественичката живее и твори в България. През 1963-1979 година преподава в Английската гимназия в София. След това (до 1989 г.) води курс по "Национално-освободителното придвижване в Македония " към Историческия факултет на Софийския университет.

Дълги години писателката е председателка на Англо-българското сдружение със седалище в Лондон. Тя, също по този начин, е почетен жител на Карлово и Благоевград. Авторка е на книги за трима велики българи. Втората ѝ и най-известна книга, обвързвана с България, е за Засил Левски - "Апостолът на свободата " (издадена 1967 г.), отдадена "на българския народ, който ми даде повече, в сравнение с мога да му се отблагодаря ", преведена на български от Иван Градинаров през 1970 година и преиздавана неколкократно. През 1978 година излиза проучването ѝ за Гоце Делчев- "Свобода или гибел ", с което тя става лекар на историческите науки. Следва трудът ѝ за Яне Сандански - "За независимост и съвършенство ", Наука и изкуство, 1987 година - преведен от Веселин Измирлиев.

В края на XX век Мерсия Макдермот издава "Български национални традиции ", в която изяснява известно религиозни, семейно-битови, трудови и други празници и ритуали, в това число национални музикални принадлежности, вярвания, суеверия и впрочем.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР