На днешния ден през 1598 г. холандски моряци откриват остров

...
На днешния ден през 1598 г. холандски моряци откриват остров
Коментари Харесай

Според Световната банка Мавриций е на 20-то място по лекота на правене на бизнес

На днешния ден през 1598 година холандски моряци откриват остров Мавриций. В реалност първи тук са пристигнали през 1507 година португалски мореплаватели. Тъй като в никакъв случай преди този момент островът не е бил обитаем с хора, те не демонстрират интерес към острова. През 1598 година островът става нидерландско притежание. Холандците изоставят острова през 1710 година, а пет години по-късно идват французите, които го преименуват на Ил дьо Франс (на френски: Île de France). Франция публично предава Мавриций на Англия по силата на Парижкия контракт от 30 май 1814 година.

Република Мавриций (на френски: Maurice; на британски: Mauritius) е островна страна в югозападния Индийски океан, на към 900 км източно от най-големия африкански остров Мадагаскар. Освен остров Мавриций, републиката включва островите Св. Брендън, Родригес и Агалета.

Населението на Мавриций е мултиетническо, мултикултурно и многоезично. Страната се радва на мощна народна власт, както и на икономическа и политическа независимост. Индексът на човешката независимост на Мавриций е измежду най-високите в Африка. Това е най-конкурентноспособната и една от най-развитите стопански системи в Африка. Страната разчита главно на производството, финансовите услуги, туризма и осведомителните и информационните технологии. Правителството дава универсално опазване на здравето, гратис приблизително обучение и безвъзмезден публичен превоз за възпитаници, пенсионери и инвалиди.

През 2019 година Световната банка слага Мавриций на 20-то място в света по лекост на правене на бизнес. Според Министерството на външните работи на страната, главните трудности са мощната взаимозависимост от малко промишлени браншове, огромното приключване на мозъци, оскъдността на квалифицирана работна ръка, застаряването на популацията и неефективните обществени компании.

След като става самостоятелна страна от Англия през 1968 година, Мавриций се развива от стопанска система с ниски приходи от селското стопанство към разнообразна стопанска система със междинни приходи, която се основава на туризма, текстилите, захарта и финансовите услуги. Икономическата история на страната е наричана "чудото Мавриций " и "успехът на Африка ".

През последните години осведомителните и информационните технологии, морската храна, развиването на собствеността, опазването на здравето, възобновимите източници на сила и образованието се открояват като значими браншове, привличайки обилни вложения както от страната, по този начин и от чужбина.

Мавриций не разполага с използваеми ресурси от изкопаеми горива и разчита на петролни артикули, с цел да задоволява енергийните си потребности. Местните възобновими източници на сила включват горива от биомаса, водна, слънчева и вятърна сила. Мавриций има една от най-големите изключителни стопански зони в света, а през 2012 година държавното управление афишира желанието си да развива морска стопанска система.

Мавриций се класира високо във връзка с икономическата конкурентоспособност, приятелският капиталов климат, положителното ръководство и свободната стопанска система. Брутният вътрешен продукт (по паритета на покупателната способност) на глава от популацията е над 22 909 щатски $ към 2018 година - един от най-високите в Африка.

Порт Луи (на френски - Port Louis) е столица и основен административен и стопански град на островната страна. Разположен е на брега на Индийския океан. На герба на града е написано: "Звезда и ключ на Индийския океан ".

Основан е през 1736 година от френските колониалисти като спирка на плаващите от Европа кораби, минали около извънредно тежкия за корабоплаване Нос Добра вяра. Наименуван е в чест на крал Луи XV.

Порт Луи е доста хубав град. Центърът на града към момента припомня типично френско населено място, от първия интервал на колонизацията. От самото пристанище стартира необятен и хубав бул., в края на който се намира построената през 1738 година в бароков жанр постройка на Народното събрание. Околните улици и здания припомнят тези, строени през XVIII век. Тук се намират градската катедрала, спектакъл, магазини на реномирани търговски марки.

Порт Луи е основен пристанищен град на страната. Икономическия живот е концентриран към пристанището. Оттук минава съвсем целия стокообмен на републиката - най-вече захар, меласа, плодове и зеленчуци, прясна и консервирана риба, сувенири и така нататък

Сред забавни забележителности са Кралската Ботаническа градина, резерватът Domaine du Chausseur, остарялата столица на острова Mahebourg с морският музей, равнината Champagne в Chamarel, паркът Casela Bird с 2500 птици от 140 разнообразни типове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР