На днешния ден през 1541 г. е основан град Сантяго,

...
На днешния ден през 1541 г. е основан град Сантяго,
Коментари Харесай

Сантяго де Чиле се слави с живописната си природа и богата култура

На днешния ден през 1541 година е учреден град Сантяго, днешната столица на Чили. Първият камък на града е подложен от Педро де Валдивия. Испанският завоевател е деен участник в завоевателните походи на Франсиско Писаро в Перу (1532-1536 г.) и на Диего де Алмагро в Чили (1535-1537 г.). През 1535-а за малко се появява и на територията на днешна Венецуела, където също взема присъединяване в няколко похода.

На 28 януари 1540 година Валдивия е назначен за първи губернатор на Чили и заема този пост до 1553 година. Същия месец (януари 1540-а), с поддръжката на Франсиско Писаро, Валдивия провежда отряд от 150 испанци и 1000 индианци-носачи, който потегля да превзема Чили. Той пресича надлъжно пустинята Атакама - преход, който и през днешния ден се счита за доста сложен, стига до плодородна околност, където на 12 февруари 1541 година поставя основите на град Сантяго де Чиле, сегашната столица на Чили. Скоро по-късно градът е превзет и опожарен от индианците, а гарнизонът от 50 испанци е избит, само че скоро е възобновен от Валдивия след завръщането му от следващия поход.

Сантяго (пълно му име на испански Santiago de Chile, Сантяго де Чиле) е ситуиран в котловина и в непосредствена непосредственост до приказната планина Анди. Основан е под името Сантяго де Нуева Естремадура. Градът е най-големият стопански и културен център на страната. Има четири аерогари, огромен жп възел. Населението му наброява към 5 456 326 поданици. Един от основните финансови центрове на Латинска Америка, Сантяго е дом на към 40% от популацията на страната. Сантяго е ситуиран в центъра на страната, което го прави комфортен център за пътувания на север, юг и към централния крайбрежен район, само че е и единствената точка и район, който няма изход на Тихия океан.

Международното летище Arturo Merino Benítez (SCL) е първото място, което виждат туристите. С рейс и метро, или минибус, или такси, или с кола чартърен можете да стигнете до града.

Пласа де Армас (Plaza de Armas) е най-известният площад в Сантяго, който е тук от 1541 година. Край него е катедралата, някои исторически здания, както и централната поща (Correo Central de Santiago).

Сантяго де Чиле се слави с живописната си природа и извънредно богата просвета. Над града се извисява и вулканът, наименуван Тупунгато (6570 метра). Това прави столицата на Чили изумителна туристическа дестинациа, която притегля туристи от целия свят. Сред впечатляващите места за пътешествениците голям брой изумителни архитектурни монументи като Президенския замък (Ла Монеда), Музеят на изящните изкуства, Катедралата, паметникът на Педро де Валвидия, Кулата на Ентел и още доста други.

Казват, че не можете да опознаете един град, в случай че не посетите пазарите, където пазарят локалните. В Сантяго де Чиле това е La Vega Mercado е едно от най- оживени места в града. Тук можете да се разноските и да опитате локални деликатеси в множеството дребни ресторантчета.

Небостъргачът Гран Торе Сантяго (Gran Torre Santiago), със своите 300 м височина, може да се види от съвсем всяка точка на града. Той е част от комплекса Costanera Center, който включва най-големия МОЛ в Южна Америка. На върха има платформа за наблюдаване, наречена Sky Costanera, която дава опция за 360-градусова панорама към Сантяго. Тя посреща туристи от понеделник до неделя.

От хълма Сан Кристобал (San Cristobal Hill) се открива превъзходен аспект към Сантяго.

В Сантяго е родена Веро̀ника Мишѐл Башлѐ Хѐрия (на испански: Verónica Michelle Bachelet Jeri (р. 1951 г.), политик от Чилийската социалистическа партия. От 2006 до 2010 година тя е президент на Чили и първата жена в историята на страната, заемала този пост.

В толицата на Чили е умрял Пабло Неруда (на испански: Pablo Neruda) (1904-1973 г.), чилийски стихотворец, публицист, журналист, посланик, политик - болшевик, сенатор, кандидат-президент. Истинското му име е Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто, а псевдонима си е избрал в чест на чешкия стихотворец Ян Неруда. Той е измежду великите създатели в международната лирика на 20 век, Нобелов лауреат за литература през 1971 година. „ Двайсет любовни стихотворения и една обезверена ария “ (Veinte poemas de amor y una canción desesperada) от 1924 година е първото произведение на Неруда с интернационален отзив и едно от първите по известност в испаноезичната литература за всички времена. Автобиографията му (1973) е озаглавена „ Изповядвам, че живях “ (Confieso que he vivido).

От 2010 година София е побратимен град със Сантяго.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР