На днешния ден през 1527 година гражданите изгонват Медичите от

...
На днешния ден през 1527 година гражданите изгонват Медичите от
Коментари Харесай

Приказната Флоренция - перлата и вдъхновението на Медичите

На днешния ден през 1527 година жителите изгонват Медичите от Флоренция и градът още веднъж става република. Профренската политика на папа Климент VІІ (член на фамилията) провокира разграбването на Рим от немците и довежда до изпъждане на Медичите от Флоренция.

Днес Флоренция (Firenze или със остарялата ортография Fiorenza) е основен град на региона Тоскана и столица на провинция Флоренция.

Гордост за града е и обстоятелството, че през интервала 1865-1870 година, след обединяването на страната, е и столица на Кралство Италия.

Флоренция е ситуирана на река Арно, осмата по дължина на Ботуша, която пресича Флоренция и Пиза. Знаменитият мост "Понте Векио " минава над нея. Реката се влива в Лигурско море, покрай Пиза. Плавателна е за дребни съдове от Флоренция до устието си.

Флоренция се смята за люлка на западноевропейския Ренесанс. Градът е ръководен дълги години от семейството Медичи (Medici), чиито представители сред ХІІ и ХVІІ век неведнъж са управлявали Флоренция. Сред тях има кардинали и четирима римски папи - Лъв Х (известен с издадената була против Мартин Лутер), Лъв ХІ (който заема папския трон по-малко от месец), Климент VІІ и Пий ІV. Фамилията е дала и две кралици на Франция - Катерина Мидичи и Мария Медичи, през ХVІ-ХVІІ век.

Мотото на династията е "Кралят господства над народа, само че господ господства над всички ". Семейство Медичи се славят и като настойници на гении. По предписание на Козимо І Медичи е издигнат дворецът Уфици, в началото като седалище на флорентинските магистрати. По-късно фамилия Медичи го трансформира в изложба и го отваря за гости. Днес галерията Уфици е един от най-прочутите международни музеи на изкуствата.

Родът на Медичите трансформира Флоренция в един от международните културни центрове на Ренесанса. Там са основани огромен брой творби на изкуството. Медичите покровителстват художници и архитекти. Те са великодушни меценати и разточителни потребители на изкуството. Галерията Уфици, която пази голямо количество шедьоври, е била благосъстоятелност на династията. През ХVІІІ век последната представителка на рода Ана Мария Луиза Медичи подарява тези благосъстояния на град Флоренция.

Палацо Пити (Palazzo Pitti) - най-големият от съществуващите модерни флорентински дворци и една от най-големите забележителности на Флоренция, също е обвързван с Мидичите. Разположен е на южния бряг на река Арно, наоколо до моста Понте Векио (Ponte Vecchio, „ Старият мост “) - фамозният затрупан мост. Известен е с най-вече бижутерските магазини, издигнати на него. Мостът се намира сред галерията Уфици и Двореца Пити.

Строителството на това строго и недружелюбно здание е стартирано през 1458 година от флорентински банкер на име Лука Пити (1398-1472 г.), непосредствен другар на Козимо Старши. Пити умира, без да успее да довърши градежа, заради финансови усложнения след гибелта на Козимо.

През 1549 година опустошен правоприемник на Лука Пити продава двореца на Елеонора Толедска, жена на великия тоскански херцог Козимо І Медичи, с цел да бъде употребен като основна резиденция на фамилията. Пренасяйки се в новото имение, Козимо заповядва на архитекта Джорджо Вазари да разшири зданието - добавената пристройка откъм задната страна усилва площта на двореца над два пъти. Вазари построява и кулоар, по-късно наименуван на негово име - надземен преход от остарелия замък на Козимо и мястото на съвещанията на държавното управление - Палацо Векио, до Палацо Пити, преминаващ през Уфици и Понте Векио. Коридорът разрешавал на херцога и неговото семейство да минават сред дворците по-лесно и безвредно. Отначало дворецът се е употребявал най-вече за разполагане на публични посетители, като в това време основна резиденция на Медичите оставал Палацо Векио. Едва по време на сина на Елеонора - Фердинандо І Медичи, фамилията се придвижва в двореца Пити, и той става непрекъснато място за разполагане на сбирката на Медичите от творби на изкуството.

Зданието остава резиденция на великите херцози от семейството Медичи до 1737 година, по-късно е резиденция на династията на лотарингските херцози, и най-после - на италианските кралски семейства.

Днес "Палацо Пити " е един от най-големите музейни комплекси във Флоренция. Там се намират: Галерия Палатина, Галерия за модерно изкуство, Музей на среброто, Музей на порцелана, Музей на каретите и Галерия на костюма - най-голямата колекция в Италия, отдадена на историята на модата.

Пред постройката, както и зад нея има красиво завършени градини. Отвън има също и открит амфитеатър в своя цялостен размер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР