На днешния ден през 1478 г. Леонардо да Винчи завършва

...
На днешния ден през 1478 г. Леонардо да Винчи завършва
Коментари Харесай

Загадъчната усмивка на Мона Лиза продължава да пази тайните й???????

На днешния ден през 1478 година Леонардо да Винчи приключва картината си Мона Лиза.

Мона Лиза или La Gioconda , Джокондата - "веселата жена " е нарисувана с маслени бои върху дъска от топола и е една от най-известните картини в западната история на изкуството. Малко други картини са толкоз известни и репродуцирани. Днес тя е благосъстоятелност на френското държавно управление и се съхранява в Лувъра (на френски: Le musée du Louvre, най-големият народен музей на Франция и най-посещаваният музей в света) в Париж.

На картината е изобразена жена, която гледа към фена със "загадъчна усмивка ".

Името Мона Лиза произлиза от биографията на Леонардо да Винчи, написана от Джорджо Вазари и оповестена 31 години след гибелта на Леонардо. В нея той разпознава седящата дама като Лиза, брачна половинка на богатия флорентински търговец Франческо дел Джокондо. "Мона " е постоянно срещано в италианския език обединение на "мадона ", което значи "моята дама ", еквивалент на френското "Madam ", по този начин името на картината значи "Madam Lisa. "

Алтернативното заглавие Джокондата е женски жанр на Джокондо. На италиански giocondo значи също и "весел, жизнеспособен, жив " затова "gioconda " значи "весела жена ". Заради усмивката това име придобива двойно значение.

През XIX век и Мона Лиза, и Джокондата са към този момент одобрени имена на картината. Преди да се утвърдят тези имена, картината е била назовавана с доста и разнообразни описателни фрази като "неизвестната флорентинска дама " и така нататък

Вероятно Леонардо е почнал да рисува Мона Лиза през 1503 година и съгласно Вазари я приключва четири години по-късно.

Леонардо взима със себе си картината във Франция през 1516 година, когато крал Франсоа I кани художника да работи в Кло Люс, покрай замъка на краля в Амбоаз. Кралят купува картината за 4000 екю.

След гибелта на Леонардо картината е отрязана, като са отстранени елементи от двете ѝ страни. Първоначално е имало колони от двете страни на фигурата, познати на изкуствоведите от ранните копия на творбата. Краищата на постаментите към момента могат да се видят.

Картината в началото е изложена в замъка Фонтенбло, а по-късно е преместена във Версайския замък. След Френската гражданска война (между 1789 и 1799 г.) е преместена в Лувъра. Император Наполеон I я слага в спалнята си в замъка Тюйлери, а по-късно още веднъж е върната в Лувъра. По време на Френско-пруската война от 1870-1871 година, картината е извадена от Лувъра и скрита някъде във Франция.

Картината Мона Лиза не е доста известна доникъде на 19 век, когато е оценена от представителите на символизма - направление в изкуството, зародило в края на XIX век във Франция и Белгия и популяризирало се през идващите години в други елементи на Европа. Те я свързват с техните хрумвания за женската тайнственост. Символизмът подчертава върху духовността, въображението и сънищата, върху приказката и мита.

През годините след гибелта на Леонардо да Винчи хората си задават въпроса, коя е дамата седяща против художника. Освен за брачна половинка на търговец, Мона се счита за женския образ на Леонардо да Винчи, откакто са направени съпоставки с облиците на художника и портрета. При задаването на въпроса, за какво Лиза се усмихва загадъчно и по какъв начин е могла да стои неподвижна и усмихната толкоз доста време, историци и учени изричат съмнение, че Джокондата в действителност е имала болест, която не е разрешавала на лицевите мускули да се провиснал и затова това е било ежедневното ѝ положение. Според проучвания на френски и канадски учени, когато Леонардо е завършвал картината, Мона Лиза е била бременна.

Леонардо да Винчи (на италиански: Leonardo di ser Piero da Vinci) (15 април 1452 - 2 май 1519 г.) е популярен италиански проектант, откривател, инженер, ваятел и художник от епохата на Ренесанса.

За него се споделя, че е прототип на ренесансовия човек и изчерпателен талант. Леонардо е фамозен поради картините си, най-известните от които са "Тайната вечеря " (е стенна живопис, нарисуван за неговия настойник херцог Лудовико Сфорца) и "Мона Лиза ". Той е прочут и с многочислените си изобретения, изпреварили времето си, само че останали единствено на хартия. Допринася също по този начин за развиването на анатомията, астрономията и инженерството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР