На днешния ден през 1364 г. в Краков е основан

...
На днешния ден през 1364 г. в Краков е основан
Коментари Харесай

Краков - славен исторически град и културна столица на Южна Полша

На днешния ден през 1364 година в Краков е учреден най-старият полски университет - Ягелонският (Uniwersytet Jagielloński). Актът за учредяването му е публикуван от крал Кажимеж ІІІ Велики. Наречен е в чест на кралската династия Ягело. Първоначално има три факултета: право, медицина и свободни изкуства. Създаден е по образеца на италианските университети. След гибелта на владетеля университетът престава да съществува. Възобновен е от крал Владислав Ягело на 26 юли 1400 година. Активна роля във възобновяване на образователното заведение изиграва кралица Ядвига, която завещава обилни средства за развиването на университета и издейства от папа Бонифаций ІХ разкриването на богословска катедра през 1397 година.

Сред историческите фигури, свързани с университета, са Николай Коперник (астроном), Станислав Лем (писател), Зенон косидовски (писател), папа Йоан Павел ІІ, Кшищоф Зануси (кинорежисьор) и други.

Ягелонският университет има 14 факултета и със своите 41 086 студенти е измежду най-големите университети в Полша.

Краков или Кра̀кув (на полски: Kraków, на немски: Krakau) е един от най-старите и огромни градове в Полша. Самият град е самостоятелен в независим окръг (повят) и е част от паметниците, включени в международното завещание на ЮНЕСКО. Краков е бил кралски град и в неговата катедрала са коронясвани и погребвани полските владетели.

Градът е ситуиран на река Висла в подножието на хълма Вавел в Малополша, която се намира в южната част на Полша. Ви́сла (на полски Wisła, на немски Weichsel) - най-важната и дълга река в страната, както и най-дългата и втора по пълноводност (след Нева) в басейна на Балтийско море. Дължината й е 1090 км, а тя се влива в морето в Гданския залив на 15 км източно от Гданск.

Преди да стигне до морето Висла минава през градове: Краков, Варшава, Плоцк, Торун, до делтата си при Гданск.

Над 758 000 поляци живеят в този град, което го прави 26-я по величина в Европа.

За пръв път Краков се загатва през 968 година. Легендата споделя, че всичко стартира от Крак, първия стопанин на селището, ситуирано някъде сред реките Дунав и Рейн на земя, избрана от античните римляни като варварска. Едно е несъмнено за откривателя - той е този, който убива ужасяващия змей, за който легендата приказва. Поради тази причина по този начин нареченият Вавелски драгон става знак на Краков.
Името на града е упоменато за първи път в записките на Ибрахим ибн Якоб, търговец от Кордоба през 985 година. Той разказва богат град, в който се пресичат търговски направления, заобиколен от гори.

Историческият център на Краков, някогашната столица на Полша, се намира в подножието на Кралския замък Вавел. В 13-вековният търговски град е най-големия европейски пазар и голям брой исторически къщи, дворци и църкви с техните превъзходни интериори.

Доказателства за пленителната история на Краков могат да се намерят и в останките на 14-вековните укрепления и средновековното разположение на квартала Кажимеж, с неговите антични синагоги в южната част на града и готическата катедрала, където са погребвани кралете на Полша. Днес в музеите и галериите може да се откри всичко - от творбите на Леонардо да Винчи до японски комикси.

Параклисът от 16-и век на Сигизмунд в Катедралата, където са гробниците на кралете Сигизмунд I Стари и Сигизмунд II Август, е един от ярките знаци на италианския Ренесанс в северната част на Европа. Базиликата на Дева Мария пази олтар от 15-и век, изобразяващ подиуми от живота на Дева Мария, е измежду най-големите шедьоври на европейското готическо изкуство.

Солната мина "Величка " край града е фамозна с подземните си пещери, в които има богато украсени зали, параклиси и статуи, издялани от сол.
В Краков е умрял Чеслав Милош (Czesław Miłosz) - полски публицист, преводач и критик, Нобелов лауреат за литература през 1980 година. През 30-те години дебютира с двете стихосбирки "Три зими " и "Поема за застиналото време ". Чеслав Милош е оставил своя отпечатък и у нас - поемата му "Co było wielkie " е изписана на 30 СОУ в София.

От 1975 година Краков е побратимен град със старопрестолната ни столица Велѝко Тъ̀рново.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР