На днешния ден преди 59 г. отваря врати музеят "Соломон

...
На днешния ден преди 59 г. отваря врати музеят "Соломон
Коментари Харесай

Гигантската раковина на музея Соломон Гугенхайм обединява гения на двама мъже

На днешния ден преди 59 година отваря порти музеят "Соломон Гугенхайм " в Ню Йорк, по план на архитекта Франк Лойд Райт. Уникалната постройка е обвързвана с имената на двама мъже - Соломон Робърт Гугенхайм - американският предприемач и колекционер, прочут със основаването на фондацията "Соломон Р. Гугенхайм " и музея "Соломон Гугенхайм ", и фамозният американски проектант, интериорен дизайнер Франк Лойд Райт.

"Соломон Гугенхайм " (Solomon R. Guggenheim Museum) е прочут музей, ситуиран в регион Горен Ийст Сайд на Манхатън (Ню Йорк). Сградата е непрекъснат дом на именита сбирка от произведения на импресионизма, постимпресионизма, ранен модерн и модерно изкуство. Провеждат се също и специфични експозиции. Музеят отваря порти на 21 октомври 1959 година, като това е втория музей на фондация "Соломон Р. Гугенхайм ".

Автор на плана е архитектът Франк Лойд Райт . Проектът на музея "Соломон Гугенхайм " в Ню Йорк лишава шестнадесет години на Райт (1943 - 1959 г.) и евентуално е най-известният му шедьовър. "Храм на душата ", назовава Райт своето произведение. Сградата се издига гладко като бежова серпантина на Пето авеню, а вътрешността ѝ наподобява на охлюв. Нейната неповторима централна геометрия е замислена за посетителите да вземат асансьора и да стартират обиколката от най-горе, спускайки се гладко надолу по централната спираловидна рампа, чиято геометрична визия е подсилена от кръгли форми, вградени в пода и триъгълни осветителни тела. Но след завършването на градежа редица от концепциите на Райт не са напълно осъществени. В момента експозицията се преглежда от долу нагоре.

Сградата се трансформира в знакова творба в актуалната архитектура. През 1992 година е осъществена огромна реорганизация. Добавено е новопроектирано крило за разширение на експозиционната повърхност. Автори на пристройката са архитектите от студио Гуатми и Сийгъл.

Соломон Робърт Гугенхайм стартира да колекционира творби на изкуството през 1929 година. Отваря първия си музей в Ню Йорк през 1939-а. Колекцията нараства с бързи темпове, заради което през 1943 година Гугенхайм и съветникът му Рибей пишат писмо до Франк Лойд Райт с молба да се заеме с проектирането на постройка за настаняване на експозициите. Проектът коства на Райт петнадесет години, 700 скици и шест цялостни комплекта с работни чертежи. Докато той проектира, Рибей се залавя с търсене на подобаващ градски терен за разполагане на постройката. В последна сметка се стопират на имот на 5-то авеню, сред 88-ма и 89-та улица, с панорама право към Сентрал парк.

През есента на 1959 година - 10 години след гибелта на Соломон Гугенхайм и шест месеца след гибелта на самия Франк Лойд Райт, музеят отваря порти за необятната аудитория.

През 2008 година постройката на музея е записана като национално културно-историческо благосъстояние.

Франк Лойд Райт (Frank Lloyd Wright ) е фамозен американски проектант, интериорен дизайнер, теоретик и учредител на така наречен органична архитектура (разкриваща свойствата на естествените материали и органично вписваща се в околния ландшафт). Автор на над 1100 плана - къщи, офиси, църкви, учебни заведения, мостове, музеи и други – 532 от които са осъществени в границите на 70-годишната му кариера и 409 съществуват и до през днешния ден. Райт постоянно проектира доста от интериорните детайли на своите здания, като да вземем за пример обзавеждането с мебели и разнообразни витражи. Творчеството му включва също така планиране на десени, изкуство от стъкло, лампи, сребърни предмети и графично изкуство.

В допълнение той е плодороден публицист, преподавател и мъдрец. Автор е на 20 книги и безброй публикации, изнася лекции из Съединени американски щати и Европа и основава незабравим проект за децентрализация на градска Америка (Broadacre City), който продължава да е обект на полемики и до през днешния ден, десетилетия след появяването му.

Франк Лойд Райт е считан за най-великия проектант на ХХ век. Американският институт на архитектите го назовава "най-великият американски проектант на всички времена ". Според "Architectural Record " - формалното списание на института, постройките на Райт изпъкват измежду най-значителните архитектурни произведения в света за последните 100 години.

Единственият издигнат небостъргач по план на Райт е "Прайс Тауър " - 19-етажна кула в Бартълсвил (Оклахома). Тя е втората негова отвесна конструкция (другата е изследователският център в Расийн, Уисконсин). "Прайс Тауър " е издигната по поръчка на Харолд Прайс за неговата нефтохимическа компания и отваря порти през 1956 година. През 2007 година "Прайс Тауър " е оповестена за национална историческа забележителност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР