На днешния ден православната църква почита Св. великомъченик Евстатий Плакида

...
На днешния ден православната църква почита Св. великомъченик Евстатий Плакида
Коментари Харесай

Силно мъжко име черпи днес заради славен пълководец

На днешния ден православната черква уважава Св. великомъченик Евстатий Плакида и потърпевшите с него - жена му Татяна и чедата му Агапий и Теопист.
Св. великомъченик Евстатий живял през втората половина на първия и първите десетилетия на втория век. Като богохулник носел името Плакида. Бил прочут римски военачалник при царуването на императорите Тит и Траян.
Евстатий расъл в езичество, само че по-късно приел свето Кръщение дружно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист.
Първото тестване у него било това, че изгубил цялото си богато имущество и измрели всичките му прислужници. За него било изключително тежко да изпадне внезапно в последна беднотия и да се лиши от помощниците си. Към огромните материални ограничения се прибавили оскърбленията от предходните му другари.
Станал финален дрипльо, той разбрал, че повече от тях са обичали в него единствено богаството му. Те го изоставили в нещастието. Готови били да обвинят него за постигналите го беди.
Евстатий претърпял това доста тежко. Не възроптал срещу Бога. Решил да напусне родината си дружно с цялото си семейство.
Не желал да живее повече там, гдето станала печалната смяна в живота му. Не можел да понася това, че хората изменили радикално връзките си към него, към жена му, към синовете му.
Той отпътувал за Египет, гдето можел да скрие своя ранг. Заел се с надничарска работа, с цел да прехранва фамилията си. Тук обаче го сполетяла още по-голяма неволя: бандит отвлякъл жена му, а синовете му се изгубили в пустинята.
Евстатий прекарал в Египет 15 години в страдания, ограничения и труд. В това време варвари застрашавали столицата на империята - Рим. Император Траян си спомнил за някогашния пълководец Плакида, който не един път отблъсквал с триумф враговете.
Заповядал да го намерят, с цел да му повери отначало командването на войската. Евстатий бил открит и доведен в Рим. Императорът го приел с почести и го назначил за висш шеф на римската армия.
Походът против варварите приключил с ослепителен триумф.
Евстатий се прибирал тържествено в Рим отпред на победоносната армия. При това завръщане той имал огромно благополучие: в лицата на двама прелестни момци - бойци разкрил своите синове, а в лицето на една жена, която прислужвала във войската - своята брачна половинка.
Овчари били отървали синовете му от нападналите ги в пустинята зверове и ги отгледали като свои рожби. Бог бил избавил жена му от нейния пленител, като го санкционирал със гибел.
Вестта за това чудно събитие се популяризирала бързо всред бойците. И цялата армия споделила насладата на своя обичан пълководец.
Като че ли нищо към този момент не могло да помрачи насладата на събралите се отначало след толкоз тежки години брачен партньор, брачна половинка и синове.
Новият император Адриан, който наследил умрелия Тит, приел с огромни почести удържалите славна победа над варварите и поискал да отпразнува това събитие посредством тържествено жертвоприношение на езическите богове.
Насъбрали се за вземат присъединяване в това тържество всички бойци, всички жители на Рим, които към момента вярвали в езическите богове. Само Плакида, основният провинен на празнуваното събитие, не се оказал в храма...
- А къде е Плакида? - запитал императорът, който незабавно забелязал отсъствието му.
Адриан наредил незабавно да го извикат. Запитал го: Защо не вземаш присъединяване в благодарственото жертвоприношение на боговете?
Аз съм християнин - дал отговор Евстатий. - Почитам единия мой Бог - Господ Иисус Христос. Нему благодаря. Него величая. Аз знам, че Той изпрати Своята помощ за победа над враговете...
Разгневен от тоя отговор и разгневен до прекаленост от съпротивата на Евстатий да вземе присъединяване в езическото тържество, император Адриан, не пощадил прославения с победи и обич от народа пълководец.
Лишил го от боен ранг и заповядал да го предадат дружно с цялото му семейство на зверовете в цирка.
За учудване на многочислените гости в цирка зверовете не се допрели до Евстатий, до жена му и синовете му.
После били хвърлени в нагорещена пещ, където се сдобили с мъченическа гибел. Телата им обаче останали невредими в огъня.
Благочестиви християни ги погребали с почести през 126 година.
Евстати е гръцко име, което значи устойчив, строен, резистентен, корав.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР