На днешния ден отбелязваме Световен ден на борба с диабета.

...
На днешния ден отбелязваме Световен ден на борба с диабета.
Коментари Харесай

Въпреки усилията на лекарите диабетът се превръща в пандемия



На днешния ден означаваме Световен ден на битка с диабета. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с нараснали равнища на кръвната захар, което се дължи на отчасти понижение или нарушено деяние на инсулина (диабет вид 2) или цялостна загуба на продукцията му в организма (диабет вид 1).

Захарната болест е на процедура доживотно заболяване, което провокира увреждане на кръвоносните съдове и нервната система след по-дълъг интервал от време. Тези увреждания се изявяват като недоволства от страна на разнообразни органи и системи като сърце и кръвоносна система, ретина и очи, бъбреци, периферни нерви и други.

При диабет вид 1 имунната система унищожава клетките, произвеждащи инсулин.

При диабет вид 2 панкреасът не създава задоволително инсулин. Оттам кръвната захар остава в организма непреработена и висока.

От захарна болест все по-често се разболяват по-млади хора – даже младежи и деца. От 1970 година до в този момент тези случаи са тройно повече, демонстрират последните данни на центровете за надзор и предварителна защита на болесттите. Захарният диабет е пандемия на патриархалните общества в модерния глобализиран свят. Причините са метода на живот: обездвижване, преяждане с висококалорична храна, огромно нервно напрежение и така нататък В България през петдесетте години на предишния век от захарен диабет са боледували към 1,5%, а в този момент към 9%. Той е еволютивно заболяване, което при недобър надзор води до тежки затруднения - да вземем за пример половината от незрящите и пациентите на хемодиализа са диабетици, показват ендокринолози.

В международен мащаб с 33% са нарастнали уврежданията, свързани с диабета. Това значи, че макар напъните на лекарите, цялостното неподходящото влияние върху публичното здраве се усилва.

Ранни признаци

- отмалялост и лесна уморяемост
- необяснима загуба на тегло
- мощна жадност (полидипсия)
- засилено уриниране (в по-голямо количество, а и в множеството случаи по-често уриниране)
- нараснал вкус
- затруднено и забавено зарастване на рани
- инфекции
- замъглено виждане
- променено умствено-психично положение
кетоацидоза - неспособността за асимилиране на глюкозата кара клетките да търсят други източници на сила и да разграждат други субстанции
- хиперосмоларен некетонен синдром и хиперосмоларна кома - това положение се получава в резултат на високата централизация на глюкоза и мощното обезводняване на клетките.

Оплакванията при захарен диабет вид 1 се появяват нормално в детска или юношеска възраст. Симптомите се изявяват внезапно, за къс интервал от време (този миг настава, когато повече от 80% от бета клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, бъдат унищожени). Преди това болните нямат никакви недоволства.

Началото на заболяването

Обикновено изначало се появява бързо намаляване без загуба на вкус, засилено обособяване на урина, болните стартират да стават през нощта с цел да уринират, без да са правили това преди и т.н.; нерядко първата изява може да е по-дискретна, например захласнатост и по-трудно съсредоточаване на детето. В част от случаите 1 вид диабет се изявява напряко с кетоацидоза и вероятно настъпваща след нея загуба на схващане и кома (понякога това може да бъде първия видян белег, а не изобщо първият признак на болестта). Явява се гадене и повръщане, дъхът на болните мирише на ацетон или на плодове, последователно болният губи схващане, може да се появи и спазъм.

Оплакванията

при захарен диабет вид 2 настъпват последователно, това се дължи на по-плавното развиване на инсулиновата устойчивост, със съпровождащата нараснала продукция на инсулин, до изчерпването потенциала на бета клетките на панкреаса и абсолютния инсулинов недостиг. Класически болестта се развива в зряла и преклонна възраст (над 45 години), у хора страдаща от затлъстяване (често в композиция с други болестни положения, дружно обозначавани като метаболитен синдром Х-виж по-горе). Често болният може да страда от диабет дълги години преди да разбере за това. Понякога мощното обезводняване, породено от високо равнище на кръвната захар (провокирани или не от друго заболяване) може да аргументи животозастрашаващото положение хиперсомоларен некетонен синдром и кома, които наподобяват признаците на диабетната (хипергликемична, кетоацидозна) кома и това да бъде първата изява на заболяването.

Ако забележите тревожни признаци, потърсете вашия персонален доктор. Той ще ви разпита деликатно, ще обърне особено внимание на съществуването на заболели от диабет във вашето семейство и ще изследва цената на кръвната ви захар. Ако резултатите от прегледа и проучванията потвърдят подозренията за нарушен надзор на кръвната захар, персоналният ви доктор ще ви насочи към специалист-ендокринолог.

Контрол на заболяването

Лечението се реализира от водещ експерт ендокринолог (диабетолог) и екип от експерти като очен доктор, нефролог (специалист по бъбречни заболявания), общ и съдов хирург и други при извънредно интензивно присъединяване на самия болен. Основен блян в лекуването на диабета е надзор над високите стойности на кръвната захар, като се заобикалят прекомерно ниските стойности на глюкозата. Крайната цел е отбягване на развиването на затруднения и водене на допустимо най-пълноценен метод на живот от болните. За да се реализиран тези цели би трябвало да се наподоби естествения инсулинов отговор на здравия човек при другите положения сред апетит и нахранване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР