На днешния ден, ние се прекланяме пред подвига на руските,

...
На днешния ден, ние се прекланяме пред подвига на руските,
Коментари Харесай

В Пещера бе отбелязано Освобождението на града от османско робство

На днешния ден, ние се прекланяме пред подвига на съветските, украинските, белоруските, румънските, финладските войни и българските опълченци, пред подвига на нашите съграждани, взели участие в Руско-турската Освободителна война.

 На тържествената гала участваха десетки родолюбиви поданици, възпитаници, общественици, политици, които се поклониха пред  на капитан Николай Сафонов.

Първото съветско войсково отделение което влезнало в града на 19 януари като  избавител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Посрещането е било на площад “Освобождение ” или тъй наречените “Голяма капия ” от кмета Иван Раков, духовенството и доста жители. Посрещането е топло и сърдечно с доста безредици от изгряващата независимост. Под звуците на църковните камбани е отслужена панихида.

Кметът на Община Пещера акцентира в словото си, че обновяването на паметника, станал средоточие за честванията в града е дължима чест към кап. Сафонов и делото на всички герои. „ Пещера не е получила свободата си безплатно, не забравяйте в никакъв случай, че цената на нашата Свобода бе прекомерно висока! [….]. Нека предадем на поколението след нас нужното почитание и почит към делото на българските опълченци и хилядите съветски воини. “, сподели Младенов.

За тези дни напомни заместник-кметът Гълъбина Карамитрева. Както повелява традицията, градоначалникът Йордан Младенов и признателните пещерци сервираха венци и цветя на паметника на съветския боец. На паметника сведоха глава и ветерани от войните, членове на Общ. съвет на СОСЗР.

При сключването на Санстефанския кротичък контракт на 3 март 1878г., военачалник Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота капитан Софонов от 123 Козловски полк. По-късно той намира гибелта си и е заровен в двора на храма „ Св. Димитър “ в Пещера.

Паметта на починалите за свободата на Пещера беше почетена с рухване на колене и едноминутно безмълвие. В формалното честване, проведено от Община Пещера, което е част от Календара на културните събития, Почетният часовой на паметника от комитет „ Родолюбие “ и Нейчо Дечев възпроизведе изстрели в памет на починалите.

Нека честването на 19 януари, денят на Освобождението на Пещера от османските окови, да бъде израз на достолепна българска признателност към съветската освободителна задача.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР