На днешния ден можем да си спомним за Василий Леонтиев

...
На днешния ден можем да си спомним за Василий Леонтиев
Коментари Харесай

Василий Леонтиев печели Нобел за развитието на метода разходи - готова продукция

На днешния ден можем да си спомним за Василий Леонтиев (на съветски: Василий Васильевич Леонтьев), спечелил Нобеловата премия за стопанска система през 1973 година.

Той е роден през 1905 година в Санкт Петербург, столица на Руската империя в продължение на повече от два века (1713-1728, 1732-1918 г.). Баща му - петербургски професор по стопанска система, също се споделя Василий.

Василий Леонтиев е един от най-бележитите американски икономисти (от съветски произход). Леонтиев печели Нобелова премия за стопанска система през 1973 година за развиването на метода "разходи - подготвена продукция " и приложението му в проучванията на значими стопански проблеми.

Леонтиев приключва Санктпетербургския държавен университет (на 19 години). Либералната конюнктура в първата половина на 20-те години на предишния век в Съветска Русия му дава опция през 1925 година да замине в чужбина, с цел да приключи образованието си.

След това Леонтиев учи в Хумболтовия университет в Берлин (най-старото висше учебно заведение в града). В немската столица той става лекар на икономическите науки, след това известно време работи в Института за международно стопанство в Кил, а към година е и стопански консултант в Китай.

По това време Леонтиев към този момент е създател на няколко публикации, които дефинират и научните му ползи: той търси начини да сплоти икономическата доктрина с математиката и статистиката. А следвайки тази посока младият академик последователно се трансформира в един от създателите на иконометриката - направление в икономическата просвета, което подчертава върху измерването на стопанските величини и количествения разбор.

През 1931 година Леонтиев отпътува за Съединени американски щати и след няколко години става американски жител.

Там той преподава стопанска система в Нюйоркския университет (където основава Института за стопански анализи) и в Харвард (от 1932 г.).

Според авторитетната интернационална Енциклопедия на публичните науки приносът на Леонтиев в икономическата просвета е съпоставим с този на Адам Смит и Джон Мейнард Кейнс.

Василий Леонтиев умира на 5 февруари 1999 година в Ню Йорк.

Негови студенти са били -

-Пол Антъни Самюелсън (Paul Anthony Samuelson) - първият американски икономист, почетен с Нобелова премия за стопанска система (2970 г.). Често е именуван „ Баща на модерната стопанска система “, а "Ню Йорк Таймс " употребяват определението „ първият академични икономист на ХХ век “.

Пол Самюелсън е създател на най-продаваното управление по стопанска система за всички времена – Economics: An Introductory Analysis (първа обява 1948 г.), преведена на над 40 езика.

-Робърт Солоу (Robert Solow) е американски икономист, почетен с Нобеловата премия за стопанска система през 1987 година за приноса му към теорията на икономическия напредък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР