На днешния ден можем да си спомним за Томас Алва

...
На днешния ден можем да си спомним за Томас Алва
Коментари Харесай

Томас Едисън - Магьосникът от Менлоу Парк

На днешния ден можем да си спомним за Томас Алва Едисън (Thomas Alva Edison, 11 февруари 1847 - 18 октомври 1931 г.) - американският откривател и предприемач, основал голям брой новаторски устройства и произведения. Той е един от първите изобретатели, приложили правилата на всеобщото произвеждане при основаване на изобретения.

Томас Едисън умира на 18 октомври 1931 година в Западен Ориндж и е заровен в двора на тамошната му къща.

Още от най-ранните си години той открива, че има заложби за комерсиална активност, и слага началото на дълга поредност от бизнес инициативи - в живота си той основава 14 компании, измежду които General Electric.

В историята на науката, Едисън се смята за един от най-плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти на свое име - 1093. Разбира се, множеството от тези изобретения не са напълно истински, а са усъвършенствания на по-ранни, получени патенти, а и в действителност те са направени от многочислените му чиновници. Затова Едисън постоянно е подложен на критика за това, че не споделя заслугите за изобретенията. Въпреки това, той получава патенти по целия свят, в това число в Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия.

В края на 19 в. за него работи и самият Роберт Бош (Robert Bosch), който по-късно стартира личен бизнес и основава компанията Robert Bosch GmbH, през днешния ден водещ международен снабдител на технологии и услуги в региона на автомобилните и индустриални технологии, на потребителски артикули, строителни и опаковъчни технологии.

На 1 юни 1869 година Едисън получава първия си патент - електрически регистратор на гласоподаване. След този първи триумф Едисън се реалокира в Нюарк и продължава да работи в региона на електрическата телеграфия, като доста от изобретенията му са откупувани от телеграфните компании. Сред тях са автоматизираният телеграф и други усъвършенствани телеграфни апарати.

През 1874 година Едисън основава мултиплексорен телеграфен уред, който се трансформира в първият му важен финансов триумф. С получените средства (10 хиляди долара) той основава в Менлоу Парк изследователска лаборатория, една от първите, профилирани в инженерни разработки, предопределени за внедряване в индустрията. Той получава правата върху множеството изобретения, основани в лабораторията, въпреки че под негово управление там работят голям брой чиновници.

Въпреки множеството си дотогавашни изобретения в региона на телеграфната техника, Едисън и неговата лаборатория стават известни измежду необятната аудитория с изобретяването на фонографа през 1877 година. Макар и други да размишляват върху опцията звукът да бъде записван и възпроизвеждан, Едисън пръв създава апарат, който реализира това на процедура. Случилото се е толкоз ненадейно за необятната общност, като че ли е надали не чудо. А Едисън става прочут като "Магьосникът от Менлоу Парк ".

През 1877-1878 година Едисън създава въгленовия микрофон, който се употребява всеобщо в аналоговите телефони до 80-те години на ХХ век. Това откритие става причина за нескончаем правосъден спор с Берлинер, само че през 1892 година съдът признава на Едисън правата върху патента.

И по-късно през живота си Едисън продължава да работи върху информационната техника. На 9 август 1892 година той получава патент за двупосочен телеграф, а на 29 декември същата година патентова и правилото на радиото (предаване на сигнали посредством електричество).

Повечето от патентите на Едисън са за изобретения с помощни функционалности, а единствено десетина от тях са за огромни планове. Много от неговите патенти не са неповторими, само че Едисън демонстрира неповторими умения за продобиване на патента и за побеждаване на своите съперници посредством въздействието си и по-добрия маркетинг. Например, Едисън не изобретява електрическата лампа. По-ранни опити за това се оказват неудачни заради късия живот на лампите. Едисън взема главните им характерности и дава на своите чиновници задачата да произведат лампа, която да трае по-дълго. През 1878 година той стартира да употребява термина нажежаема жичка за детайла, който се нажежава от протичащия през нея електрически ток и свети. През същата година Едисън основава в Ню Йорк електрическата компания "Едисън Електрик Лайт Къмпани " благодарение на известни финансисти (включително Джей Пи Морган (J. P. Morgan), американският бизнесмен, банкер и колекционер на творби на изкуството, и членове на семейството Вандербилт, замогнала се посредством предприемаческа активност във водния и жп транспорт).

През 1908 година Едисън е измежду създателите на компанията "Моушън Пикчър Пейтънтс ", конгломерат от девет огромни кино студия от американската киноиндустрия, което в продължение на няколко години открива монопол на националния пазар.

Освен другите бизнес инициативи, Едисън се занимава интензивно и с благотворителна активност. Така да вземем за пример през 1914 година той прави дарения за българските бежанци след Балканските войни.

Тъй като изобретенията на Едисън намират приложение в живота на хората от целия свят през 1878 година той е създаден в Кавалер на Почетния легион на Франция, а през 1889 година - Командир на Почетния легион.

В идващите години някои от изобретенията на Едисън са усъвършенствани от други бизнесмени. Един от тях е Люис Летимър, който патентова модернизиран способ за произвеждане на нажежаема жичка за електрически лампи. Никола Тесла пък създава система за електроразпределение посредством изменчив ток, която се употребява за транспорт на електрическа енергия на по-големи дистанции от тези в системата на Едисън, защото може да се трансформира напрежението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР