На днешния ден можем да си спомним за шотландския икономист

...
На днешния ден можем да си спомним за шотландския икономист
Коментари Харесай

Джеймс Мирлийс има Нобел за разработките си на стимулите при информационната асиметрия

На днешния ден можем да си спомним за шотландския икономист Джеймс Мирлийс, Нобелов лауреат за 1996 година.

Джеймс Алигзандър Мирлийс (James Alexander Mirrlees) е роден на 5 юли 1936 година. Той работил в региона на тласъците при осведомителната асиметрия.

В стопанската система и договорната доктрина осведомителната асиметрия се занимава с проучването на решения при транзакции, когато едната страна има повече или по-добра информация, в сравнение с другата. Това основава липса на баланс на силата при транзакции, което може от време на време да докара до „ деформиране “ на транзакцията. Моделите на осведомителна асиметрия допускат, че най-малко една от страните в транзакция има съответстваща информация, до момента в който другата/те нямат. Някои модели на асиметрична информация могат да бъдат употребявани също по този начин в обстановка, при която най-малко една от страните може да наложи, приведе в деяние или дейно да си отмъщава (репресира) за нарушавания, неспазвания (на някаква договорка) по някои елементи от контракт, до момента в който другата не може.

Мирлийс приключва Единбургския университет (The University of Edinburgh), учреден през 1582 година, което го подрежда измежду старите университети на територията на Британските острови. Висшето учибище изиграва основна роля в културното, научно и индустриално развиване на Шотландия и на Обединеното кралство като цяло през XVIII и XIX век. След това учи и в Тринити Колидж (Trinity College) - един от колежите на Кембриджкия университет в Англия, който е по-голям от останалите 30 колежа. Основан е през 1546 година със сливането на колежите Кингс Хол и Майкълхаус.

Джеймс Мирлийс е преподавал в Кеймбридж (1963-1969 година ), в Оксфорд (1969-1995 г.) и още веднъж в Кеймбридж (след 1995 г.).

През 1996 година Джеймс Мирлийс получава, дружно с Уилям Викри, Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Отличието е за разработки на тематика: покупко-продажби и по-специално търгове, за които липсва цялостна финансова информация, както и за принос за по-задълбочено схващане на разнообразни стопански действия - от застрахователни и кредитни интервенции до данъчни системи - в изискванията на конкуренция.

Уилям Викри (William Vickrey, 1914-1996 г.) е американски икономист, роден в Канада. За своите проучвания на тласъците в условия на непълна или несиметрична информация, през 1996 година той получава, дружно с Джеймс Мирлийс Нобелова премия за стопанска система. Викри умира три дни след оповестяването на премията и тя му е връчена посмъртно.

Джеймс Мирлийс умира на 29 август 2018 година в Кембридж - градът, в който е учили и преподавал дълги години. Граф на Кеймбридж е принц Уилям, първороден наследник е на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър, внук на Елизабет II – кралицата на Обединеното кралство, вторият (след татко си) правоприемник на трона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР