На днешния ден можем да си спомним за поета Никола

...
На днешния ден можем да си спомним за поета Никола
Коментари Харесай

110 години от рождението на Никола Вапцаров

На днешния ден можем да си спомним за поета Никола Йонков Вапцаров (1909-1942 г.).

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември остарял стил) през 1909 година в град Банско, тогава към момента в Османската империя. Баща му е войводата от Вътрешна македонска революционна организация Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва, която със съдействието на американската мисионерка мис Стоун приключва американския лицей в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка.

Къщата им в Бан­ско е посещавана от видни инте­лектуалци (по­­­­­етите Пейо Яворон и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов, Иван Пенков и др.) и от короновани особи: цар Фердинанд, немският император Вилхелм II, цар Борис III. През 20-те и 30-те години на ХХ век семейство Вап­­­царови има достъп в двореца - непокътнати са групови фотоси на юноша­та Никола с цар Борис ІІІ и обкръ­же­ни­ето му.

Вапцаров учи в гимназията в Разлог, по-късно в Морското машинно учебно заведение във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име. Той е на образователна процедура в началото на кораба "Дръзки " (потопил турския крайцер "Хамидие " през Балканската война), ), а през април и май 1932 година с кораба "Бургас " посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. При завършването на учебното заведение е създаден в сан офицерски претендент и получава диплом за машинен механик.

Вапцаров работи на разнообразни места. Едновременно с това провежда, написа и играе функции в любителски спектакъл. Сключва брак с Бойка Вапцарова, а през 1936 година се реалокира в София.

След като Съюз на съветските социалистически републики е атакуван през юни 1941 година от Германия Вапцаров стартира да търси контакти за присъединяване в съпротивата. Така се свързва с Цвятко Радойнов, който е отпред на Военната комисия на Централен комитет на Българска комунистическа партия.

Вапцаров е задържан на 4 март 1942 година, а след обиск в дома му са открити револвер, шифровани мемоари, пропагандни материали и други доказателства, уличаващи го в тайна активност. На 6 юли стартира процесът. На 23 юли той е наказан на гибел по Закона за отбрана на страната за образуване на подривна активност против открития държавен ред по време на война. И още същата вечер бива разстрелян, дружно с Антон Иванов, Антон попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молба на Вапцаров за опрощение е показана на цар Борис III, само че бива отклонена. Посмъртно е амнистиран след 1944 година.

Вапцаров е редактор в. "Литературен критик " (1941 г.). Публикува във вестниците "Кормило " (1936 г.), "Нова камбана " (1937 г.), "Светлоструй " (1939 г.), "София " (1941 г.), сп. "Занаятчийска сказка " (1937-1941 г.) и други. През 1937 година печели конкурс на сп. "Летец " за художествено произведение с въздухоплавателен сюжет със стихотворението си "Романтика ". Приживе Вапцаров издава единствено една стихосбирка - "Моторни песни " (1940 г.), под името Никола Йонков. Освен това написа пътеписи, разкази, рецензия, творби за деца и една пиеса - "Вълната, която бучи ". Някои от материалите са оповестени в периодическия щемпел, само че най-вече е издаван след гибелта си. Стихотворенията му са преведени на над 90 езика.

През 1937 година е разгласен първият конкурс на Радио "София " за истинска радиопиеса. Малко знае се, че Никола Вапцаров печели втора премия на този конкурс с едноактната драма "Бент ", която остава незаписана.

Къщата, в която поетът живее със фамилията си след 1912 година в гр. Банско, e музей. Квартирата на поета в гр. София също е музей. През 2003 година част от постройките на гарнизонното стрелбище в София са реставрирани и превърнати в музей, отдаден на жертвите на политическо принуждение в България.

През 2012 година е открита възобновена паметна плоча на поета във Варна.

През 2009 година, по случай 100 година от рождението на поета, Българското национално радио и Министерството на културата издават компакт-диска "Никола Вапцаров в слово и музика от Златния фонд на БНР ", съдържащ записи на декламация на стиховете на Вапцаров и песни по негови текстове, изпълнени от артисти и артисти.

Може би най-известното му стихотворение е "Прощално ":

На жена ми

Понякога ще пристигам във съня ти

като неочакван и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти извън на пътя —

вратите не залоствай.

Ще влезна безшумно. Кротко ще приседна,

ще вперя взор в мрака да те видя.

Когато се наситя да те виждам —

ще те целуна и ще си отида.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР