На днешния ден можем да си спомним за Норман Кингсли

...
На днешния ден можем да си спомним за Норман Кингсли
Коментари Харесай

Норман Мейлър е един от пионерите на новата журналистика

На днешния ден можем да си спомним за Норман Кингсли Мейлър (Norman Kingsley Mailer) - изтъкнатият американски публицист, журналист, драматург, сценарист и кино режисьр, прочут с дейната си политическа позиция, постоянно остро сериозна към държавното управление на Съединени американски щати. Той е умрял на 10 ноември 2007 година в Ню Йорк.

Той е един от пионерите (заедно с Труман Капоти, Том Улф и Джоан Дидиън) на новата публицистика (изкуството на репортажа с литературни елементи).

Под името нова публицистика (на британски: new journalism) е прочут стилът на журналистическо писане посредством похвати на художествената литература (диалог, аз-форма и други), който се постанова през 60-те и 70-те години на ХХ век в някои средства за всеобща информация в Съединени американски щати (например The New Yorker или Rolling Stones) и в творбите на някои журналисти (като Том Улф, Норман Мейлър, Труман Капоти, Хънтър С. Томпсън и други). Название се открива трайно след издаването в 1973 година на сборника с репотажи New Journalism, формиран от Том Улф (Tom Wolfe) - американски публицист и публицист на творби в жанра драма, журналистика и документалистика.

Труман Капоти (Truman García Capote), е американски публицист и романист. Творбите му са световноизвестни и приети за класика. Най-известното му произведение е "Хладнокръвно " (1965 г.). В него в детайли е пресъздаден животът на всички, свързани с убийството на едно фермерско семейство година по-рано. Капоти назовава творбата си "неизмислен разказ ", комбинация от обстоятелства и нереалност - род, който той счита за свое откритие. Много от неговите романи, пиеси и истории са екранизирани.

Хънтър Стоктън Томпсън (Hunter Stockton Thompson) е американски публицист и публицист, който се подрежда измежду легендите на американската публицистика. Считан е за първия и най-яркия представител на г онзо публицистиката. Тя е индивидуален жанр на журналистическо изложение, който се води от първо лице, характеризиращ се с пресилени оценки и груба лексика. Считана е за клон на жанра нова публицистика. В нея репортерът е непосреден участник в описаните събития и употребява персоналния си опит и страсти, с цел да подчертае главния смисъл на тези събития. Основни детайли на този вид публицистика са потреблението на цитати, жлъч, присмиване, пресилване и жаргонна лексика.

Норман Мейлър е роден в еврейско семейство в Лонг Бренч в Ню Джърси. Баща му Айзък Мейлър е счетоводител, роден в Южна Африка, а майка му Фени Шнайдър управлява бюро за домашни помощници и за медицински сестри. Има сестра, която е с четири години по-малка. Норман израства в Бруклин в Ню Йорк и през 1939 година постъпва в Харвард. Там учи инженерни науки, като в същото време се занимава с писателство.

На 18 години разгласява първия си роман, за който печели премия в колежа. След като приключва през 1943 година е мобилизиран и взе участие във Втората международна война. Продължава да учи в Сорбоната в Париж. Първият му разказ - "Голите и мъртвите ", излиза през 1948 година. Книгата е преведена и на български език и е оповестена от издателство "Народна просвета " през 1986 година.

Писателят се дами шест пъти, има осем биологични деца и едно осиновено.

Норман Мейлър е повторен притежател на "Пулицър " (1969 и 1980 г.).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР