На днешния ден можем да си спомним за Николаус Ото

...
На днешния ден можем да си спомним за Николаус Ото
Коментари Харесай

Николаус Ото изобретява четиритактовия двигател

На днешния ден можем да си спомним за Николаус Ото (на немски: Nikolaus August Otto) - самоукия немски инженер, откривател на автомобилния четиритактов мотор, именуван на негово име "отомотор ". Нокилаус Ото приключва земния си път на 26 януари 1891 година (на 59 години) в Кьолн (Германия).

Още през 1862-а той стартира опитите си с четиритактови мотори, които обаче съумява да задвижи чак през 1876 година. През 1863-а той построява първата си машина, която е задвижвана с газова мощ.

През 1864 година Ото дружно с инженера Ойген Ланген основават първата фабрика за мотори в света. Първоначално тя носи името N.A.Otto Cie, през 1869-а става Gasmotorenfabrik Deutz, а в днешни дни е позната като "Дойтц " (Deutz AG). На Парижкото ревю през 1867 година двамата показват версията си за газов мотор за първи път пред аудитория, който е отличен със златен орден.

През 1876 година Ото и Ойген Ланген съумяват да основат четиритактов мотор със сбит заряд. Този вид мотор е основата за изработката на четиритактови мотори и до през днешния ден.

На идната година Николаус Ото и фабриката за газови мотори "Дойтц " патентоват открития четиритактов развой. Седем година по-късно той вкарва и електрическото запалване в моторите си. След това изобретение става допустимо потреблението и на течни горива. До преди този момент се употребява единствено газ.

Новото, с което главно е изменен основаният газов мотор на французина Леноар е, че зъбнорейковият механизъм е сменен с коляно-мотовилков механизъм, а запалването става със свещ с електрическа искра. А най-голямото изобретение на Ото е компресирането на гориво-въздушната примес преди запалването, което доста покачва мощността. Тези промени провокират гражданска война в производството на топлинни машини и внедрени в мотора с вътрешно горене, тези открития са останали като механика и работен развой и до през днешния ден. С сполучливата структура на мотора с вътрешно горене, работещ по така наречен цикъл на Ото, парната машина престава да бъде сериозен съперник за основаването на тяга.

Естествено се появяват и съперници за патента. Независимо един от различен, австриецът Кристиан Райтман през 1860 година и французинът Алфонс Бо де Роша през 1862 година също получават патенти за четиритактовия мотор. Патентът на Ото се оспорва и от италианеца Феличе Матеучи. По тази причина се стига и до правосъдни процеси.

На 30 януари 1886-а и 1889 година Ото-патентите, принадлежащи на фабриката "Дойтц ", са пренесени в Германия и се съхраняват там на несъмнено място.

Философският факултет на университета във Вюрцбург присъжда през 1882 на Николаус Ото званието Доктор хонорис идея.

В памет на двамата гении, пред гарата Кьолн-Дойтц е изработен монумент в чест на Николаус Ото и Ойген Ланген.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР