На днешния ден можем да си спомним за Лорънс Робърт

...
На днешния ден можем да си спомним за Лорънс Робърт
Коментари Харесай

Лорънс Клайн с Нобел за анализа на икономическите колебания и политики

На днешния ден можем да си спомним за Лорънс Робърт Клайн (Lawrence Robert Klein). Американският икономист е почетен с Нобелова премия за стопанска система през 1980 година за основаването на иконометрични модели и за приложението им в разбора на икономическите съмнения и политики.

Лорънс Клайн е роден на 14 септември през 1920 година в Омаха, щата Небраска, Съединени американски щати. Той получава образованието си в Калифорнийският университет, Бъркли (University of California, Berkeley) и Пенсилванския университет. Завършва и Масачузетският софтуерен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT), където взема докторска степен. Дейността му е в областта на макроикономиката и иконометрията.

При оформянето на своите възгледи Лорънс Клайн е повлиян от Пол Антъни Самюелсън (Paul Anthony Samuelson) и Ян Тинберген (на нидерландски: Jan Tinbergen). Самюелсън е първият американски икономист, почетен с Нобелова премия за стопанска система (1970 г.). Често е именуван "Баща на модерната стопанска система ", а Ню Йорк Таймс употребяват определението "първият академични икономист на ХХ век ".

Ян Тинберген (на нидерландски: Jan Tinbergen) е холандски икономист. През 1969 година дружно с Рагнар Антон Китил Фриш той получава първата Награда за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за развиването и използването на динамични модели в разбора на икономическите процеси.

След завършването на образованието си Лорънс Клайн става учител по стопанска система в Пенсилванския университет. По-късно се мести в Англия и за прочут интервал от време преподава в Оксфордският университет (University of Oxford), или единствено Оксфорд, най-старият университет във Великобритания).

През 1980 година Лорънс Клайн получава Нобелова премия за стопанска система, като по този метод се трансформира в деветия американец, почетен с това отличие.

Лорънс Клайн е умрял на 20 октомври 2013 година в Гладуайн, щат Пенсилвания, Съединени американски щати.

Иконометрията (econometrics) съчетава в едно стопанската система, математиката и статистиката, това е приложението на математически и статистически способи за разбора на икономическите данни, иконометрията има приложение върху решаването на разнородни проблеми на икономическото развиване и обмисляне. Иконометрията датира като дисциплинираност от 30-те на ХХ век, като първата известна приложимост на "иконометрия " (в сродна на термина форма на думата) е от 1910, като се счита, че Рагнар Фриш е изковал термина в смисъла, в който се използва през днешния ден. Рагнар Антон Китил Фриш (на норвежки: Ragnar Anton Kittil Frisch) е норвежки икономист, работил в региона на иконометрията. През 1969 година той получава, дружно с Ян Тинберген, първата Награда за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР