На днешния ден можем да си спомним за Карл Фридрих

...
На днешния ден можем да си спомним за Карл Фридрих
Коментари Харесай

Карл Цайс от Йена поставя основите на модерната оптика

На днешния ден можем да си спомним за Карл Фридрих Цайс (на немски: Carl Friedrich Zeiss, 1816-1888 г.). Германският инженер-механик и оптик е прочут на първо място като създател на компанията, която носи неговото име - Carl Zeiss Jena, или през днешния ден единствено Zeiss. Той е учил в Йенския университет.

Роденият през 1816 година във Ваймар майстор-механик Карл Цайс отваря през 1846 година на улица "Нойгасе " №7 в град Йена работилница за фина механика и оптика. Получава позволение за разработване и продажба на механични и оптични произведения. През 1847 година назначава и първия си чирак. В края на годината там към този момент са направени и първите микроскопи.

Карл Цайс прави усъвършенствания в индустриалния развой на лещи, които се ползват и до през днешния ден. Той става прочут със своите оптични уреди с огромна относителна апертура, които образуват по-качествено и по-светосилно изображение. Създаденото от него дружество създава основно микроскопи, а след изобретяването на фотоапарата - и фотографски обективи, с което компанията Zeiss AG е фамозна и в наши дни.

Важна причина за едно отмерено и положително качество на създаваните оптични уреди е преодоляването на производството на разнообразни марки оптично стъкло с повтаряеми свойства и изключително създаването на нови типове стъкла.

Карл Цайс не е удовлетворен от качеството на своите микроскопи. Всеки от тях е уникат. Въпреки положителния опит в изпробването на разнообразни лещи и комбинирането им в приключен микроскоп, липсва опцията за авансово пресмятане и усъвършенстване на качествата на микроскопа. За тази цел Карл Цайс и синът му Родерих стартират да работят взаимно с Ернст Карл Абе, професор по физика в Йенския университет. След дългогодишни опити и поредност от неуспехи, той сформира доктрина за оптиката на микроскопа. В целия свят само предприятието Carl Zeiss става в положение да създава микроскопи с авансово изчислени качества. Така стартира една неповторима история, изпълнена с триумфи.

Един значим проблем обаче, постигането на отмерено и положително качество на стъклото, не може да бъде преодолян от Цайс и Абе. Затова те притеглят към Йена химика Ото Шот. След осъществяването на сполучливи опити със стопяване на стъкло за предприятието Carl Zeiss, Шот основава в Йена цех за произвеждане на оптични стъкла, Glastechnische Laboratorium Schott & Genossen, през днешния ден Schott " AG.

През 1875 година Карл Цайс взема решение да предложи на своя другар Ернст Карл Абе дял от предприятието. Като съучастник Абе влага огромна част от силата си във компанията. Година по-късно Родерих Цайс, най-възрастният наследник на Карл Цайс, също е включен в предприятието. Карл Цайс умира през 1888 година и оставя след себе си значимо дружество с блестящи вероятности. Тогава за компанията работят към този момент 327 души.

Абе става де-факто собственик на работилниците, само че се отхвърля от правата си и за ръководството на предприятието основава особени правила, като ръководството се състои от представители на служащите, на държавните органи и на университета. Компанията сменя управническата си конструкция, основана е нова компания - Carl-Zeiss-Stiftung (Фондация или фонд Carl Zeiss).

Преди началото на Първата международна война предприятието претърпява голям напредък, който не понижава даже и с началото на войната. По време и на двете международни войни предприятието спада към най-важните производители на артикули, свързани с въоръжаването.

След Втората международна война производството на фабриката се разделя на две предприятия - едното е в Йена (ГДР), а другото - в Оберкохен (ГФР).

След обединяването на Германия VEB Zeiss Jena, считана за една от дребното източногермански компании, която е конкурентноспособна световно, става Zeiss Jena GmbH, след това Jenoptik Carl Zeiss Jena GmbH (1990 г.). На идната година е разграничена на две, като поделенията за микроскопи и прецизна оптика се сливат със съответните отдели на предприятието Carl Zeiss AG в Оберкохен, които се връщат в Йена. Така предприятието отпреди войната на процедура се възвръща. Останалата част образува Jenoptik GmbH, профилирана в произведения за фотониката, оптоелектрониката и мехатрониката.

Carl Zeiss AG (марката му се изписва ZEISS ) е немско дружество в региона на фината механика и оптиката. Днес централният офис на концерна се намира в град Оберкохен в Германия. Той има клонове в Йена, Дрезден, Берлин, Гьотинген, Мюнхен, Аален, Бохинген, Росдорф и Вецлар, както и в Съединени американски щати, Унгария, Швейцария, Мексико, Беларус, Англия, Франция, Израел, Индия и Китай.

Компанията има висока известност на международния пазар за оптика.

Освен "класическите " оптични произведения, микроскопи, стъкла за очила, към продукцията на компанията през днешния ден спадат и уреди за полупроводниковата промишленост, здравна техника (микроскопи, използвани в хирургията, както и артикули, използвани от очните лекари).

Оптични мерници, бинокли и други профилирани далекогледи се създават от Carl Zeiss Sports Optics GmbH.

Фирмата се прочува със своите принадлежности за астрономията. Към тях спадат телескопи, съоръжение за обсерватории и планетариуми. Проекторът на един от най-известните планетариуми в България, този в Смолян, също е създаден от Carl Zeiss AG в Йена. Освен съоръжение за планетариуми, компанията към този момент не създава артикули от този отрасъл.

Продуктите на компанията обгръщат и други области, да вземем за пример химически разбор на оптична основа, съоръжения за запазване на околната среда и доста други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР