На днешния ден можем да си спомним за Фридрих Август

...
На днешния ден можем да си спомним за Фридрих Август
Коментари Харесай

Фридрих Хайек е с Нобел за теорията за парите и икономическите колебания

На днешния ден можем да си спомним за Фридрих Август декор Хайек (на немски: Friedrich August von Hayek) - австрийският икономист и политически мъдрец. Той е прочут със своята отбрана на демократичната народна власт и свободния пазар против разпространяването на социализма и колективизма в средата на ХХ век. Хайек е считан за един от най-влиятелните преподаватели във Виенския университет, има и забележителен принос в региона на правото и когнитивната просвета, която учи природата на интелигентността.

През 1974 година Фридрих Хайек става лауреат на Нобелова премия за стопанска система дружно със своя идеологически съперник Гунар Мюрдал. През 1991 година е награден с Президентския орден на свободата - една от двете най-високи награди на Съединените щати.

Хайек е роден на 8 май 1899 година във Виена, столицата на Австро-Унгария.

След Първата международна война Хайек взема решение да се посвети на академична кариера, стимулиран от желанието да помогне за отбягване на грешките, довели до нея. През 1921 година и 1923 година получава докторска степен във Виенския университет, където учи право, логика на психиката и стопанска система. Хайек изначало е последовател на социализма, само че след това, през студентските си години, трансформира своето икономическо виждане, откакто се среща с трудовете на Лудвиг декор Мизес - австрийски, а по-късно и американски икономист, мъдрец, публицист и либерал, оказал мощно въздействие върху развиването на актуалното демократично ш либертарианско придвижване. Той е един от най-значимите създатели на Австрийската икономическа школа, защитаваща капитализма и класическия демократизъм. Името му се свързва и с теоретична рецензия на социализма, който Мизес смята за окончателно жертван на неуспех заради неналичието на механизма на свободния пазар за фиксация на цените. Фридрих Хайек е измежду най-бележитите му възпитаници.

От 30-те години на предишния век Хайек е английски жител, а от Втората международна война до края на живота си - американски.

В началото на 40-те години Хайек се радва на огромна известност като водещ икономист. Но след края на Втората международна война, теориите на Хайек за така наречен "laissez-faire " ( "оставете да се прави ", икономическа среда, в която покупко-продажбите сред икономическите субекти са свободни от държавни регулации) са засенчени от растящата популярност на Джон Вейнард Кейнс и другите, които убеждават, че държавното управление би трябвало ефективно да се намеси в икономическите каузи.

От 1962 година до пенсионирането си през 1968 година е професор във Фрайбургския университет.

В речта си през 1974 година на банкета при връчването на Нобеловите награди, Хайек, чиито писания акцентират погрешимостта на персоналното познание за икономическите и обществените разпореждания, показва своето неприятно предусещане за издигането на стопанската система като точна просвета, паралелно с физиката, химията и медицината (научните дисциплини, приети от първите Нобелови награди).

Дори след гибелта на Хайек се усеща неговото доста интелектуално наличие в университетите, където е преподавал: Лондонското учебно заведение по стопанска система, Чикагския университет и Фрайбургския университет. В негова чест група студенти основават така наречен Общество Хайек.

Карл Гунар Мюрдал (Gunnar Myrdal) е шведски икономист и политик. През 1974 година, дружно с Фридрих Хайек, е почетен с Нобеловата премия за стопанска система. Те са отличени за техния пионерен труд в региона на теорията за парите и икономическите съмнения и за задълбочения разбор на взаимните връзки сред икономическите, обществените и институционалните феномени.

Гунар Мюрдал приключва Стокхолмския университет (право). През 1927 година той получава докторска степен по стопанска система. Това дава право на Мюрдал да се изявява и в полето на стопанската система и на политиката. Гунар Мюрдал умира на 17 май 1987 година на 88 година в шведското градче Дандерюд.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР